Helyi közélet

2014.06.16. 17:29

Szuper géphez új épület

Debrecen - Szerkezetkész a Kassai úti campus új kocka épülete, ahova az ország legerősebb szuperszámítógépét telepítik.

Debrecen - Szerkezetkész a Kassai úti campus új kocka épülete, ahova az ország legerősebb szuperszámítógépét telepítik.

A szuperszámítógép a következő szemeszterben kezdi meg működését a Debreceni Egyetemen, amihez Ferencz Marcell építész tervei alapján már el is készült az épület, melybe a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) telepíti az új hardvert.

2011-ben állt üzembe az első szuperszámítógép a Debreceni Egyetem TEOK épületében, egy budapesti, szegedi, pécsi és debreceni hálózat részeként. A debreceni gép már akkor is a legnagyobb erőforrás volt, melynek számolókapacitását és tárhelyét orvosok, fizikusok, kémikusok biológusok, meteorológusok, bölcsészek és az egyetemi könyvtár egyaránt használják.

Napjainkra kinőttük az első szuperszámítógépet, 100%-os kapacitással működik. Az új gép a régi teljesítményét tízszer haladja majd meg. A NIIFI munkatársai az ország különböző helyszínein keresték az alkalmas helyet a legmodernebb eszközhöz, melynek kapcsán arra jutottunk, hogy legcélszerűbben és legolcsóbban akkor helyezhetjük el, ha zöldmezős beruházásként új központot építünk számára. Az egyetemnek a szerkezetkész épület 70-80 millió forintos beruházást igényelt, az intézet munkatársai pedig 2 milliárd forint értékben installálják az ország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét. Ősszel készül el és ez lesz a hazai szuperszámítástechnika fő bázisa, ami idevonzza majd a következő évek fejlesztéseit is. Az elvárt 50 m2-es terem helyett majdnem 150 m2-es géptermet építettünk, hogy a következő évek fejlesztései és a Debreceni Egyetem szerverei egyaránt elhelyezhetőek lehessenek – tájékoztatott Gaál István rektorhelyettes.

Törös Attila, a kivitelezésért felelős műszaki szakember a beruházásról elmondta, hogy megvalósult az egyetem vállalása, a szerkezetkész, hő- és vízszigeteléssel ellátott épület kivitelezése júniusra megtörtént. A szuperszámítógéphez tartozó belső kialakítások, gépészeti, elektronikai és légtechnikai rendszerek megvalósítása – szerződés szerint – innentől a NIIFI feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában