Helyi közélet

2014.06.30. 11:10

Olvasói levél: Rengett a föld a bombáktól

Hajdúböszörmény <em>- </em>1944. június 2-án reggel Hajdúböszörményben is megszólaltak a szirénák. A szüleim velem együtt – én akkor másfél éves voltam – lementek a pincébe.

Hajdúböszörmény - 1944. június 2-án reggel Hajdúböszörményben is megszólaltak a szirénák. A szüleim velem együtt – én akkor másfél éves voltam – lementek a pincébe.

Később, a háború után sokszor elmesélték, hogy amikor Debrecenre több mint ezer darab, két mázsásnál nagyobb bombát dobtak az angol-amerikai repülőgépek, a körülbelül húsz kilométerre lévő pincénk ajtaja rezegni, mozogni kezdett! Vagyis rengett a föld még Hajdúböszörményben is!

Akkor milyen szörnyű lehetett a debrecenieknek: a sok ártatlan áldozat hozzátartozójának, a rengeteg sebesültnek és a hajléktalanná vált családok százainak, akik itt élték át ezt az iszonyatos légitámadást!

Elképzelni sem lehet azt a szörnyű félelmet, kétségbeesést és a gyászolók fájdalmát!

Az I. világháború kezdetének 100. és a II. világháborús debreceni szőnyegbombázás 70. évfordulóján őszintén reméljük, hogy soha többé nem lesz világégés, értelmetlen vérontás és rombolás! Ideje lenne már végre észre térnie az emberiségnek!

- Magi Zsolt László, Debrecen -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában