Helyi közélet

2014.06.02. 10:59

Az információ értéke és ára

Debrecen - Nő a hackerek harci kedve a kisvállalkozók felé is.

Debrecen - Nő a hackerek harci kedve a kisvállalkozók felé is.

Egy feltűnően csinos nőt ábrázoló profilképpel és egy ügyesen tálalt történettel könnyűszerrel juthatnak nyilvánosságra olyan információk, amelyek egy vállalat leállását okozhatják hetekre – derült ki Klement Gábor key account manager előadásából kedden Debrecenben.

Az adatmentéssel, visszanyeréssel és információbiztonsággal 25 éve foglalkozó egyik magyar cég képviselője elmondta: az informatikai rendszereket fenyegető kockázatfelmérés során előfordult már, hogy egy hamis profilt hoztak létre egy közösségi oldalon.

Támadásban a veszély

Az álprofillal leendő munkatársként érdeklődtek egy adott vállalat dolgozóitól, akik örömmel segítettek a beléptető rendszerrel, a számítógépes felhasználói névvel, kóddal kapcsolatban. A legnagyobb veszélyt mégsem az emberi jóhiszeműség és a fecsegés jelenti a cégadatokra, hanem azok az informatikai támadások, amelyeket senki sem vesz észre. Ezek pedig egyre inkább fenyegetik a kis- és középvállalkozókat is.

– Felkeresett minket egy összesen két főt foglalkoztató, táplálékkiegészítőket forgalmazó üzlet tulajdonosa, aki egyszerűen egy gmail-fiókból küldte ügyfeleinek a hírleveleket. Konkurense a levelezőrendszert feltörve minden ügyféladathoz hozzájutott és küldött kedvezőbb ajánlatokat tartalmazó e-maileket a vevőkörnek – mesélt tapasztalatairól Klement Gábor.

A probléma általában az, hogy a cégvezetők, tulajdonosok nem fordítanak annyi pénzt és időt az informatikai rendszerük fejlesztésére, mint a profi vagy lelkes amatőr ­hackerek.

HBN-HABE

A cikk folytatása a Napló hétfői számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában