Helyi közélet

2014.06.26. 10:45

A szürke marha emlékezete

Hajdúnánás - A magyar szürke sokszínű és gazdag történelmi hagyományokat, értékeket hagyott ránk.

Hajdúnánás - A magyar szürke sokszínű és gazdag történelmi hagyományokat, értékeket hagyott ránk.

Buczkó József Napkeleti származásunk őrzői (A magyar szürke marha az élő emlékezetben és családi fotókon Hajdúnánáson) című könyv bemutatójára hívták június 12-én, csütörtök délután az érdeklődőket a Móricz Pál Városi Könyvtárba.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere megnyitójában kiemelte, hogy a város mindig is gazdálkodott, amely manapság fontos záloga annak, hogy a ránk bízott örökségeinknek jó gazdái legyünk. Két szóval foglalta össze a helyi hagyományok ápolását és azok átmentését: „Mára egyre nagyobb igény mutatkozik a helyi közösségekben, az óvodákban, az iskolákban arra, hogy a múltunkat, gyökereinket a felnövekvő generáció megismerhesse. Ha egyszerűen, két szóban kellene megfogalmazni: tradíció és innováció. Valami olyasmit próbálunk visszahozni, ami volt és valami olyasmit szeretnénk újjáéleszteni, amiről sokan lemondtak.Szólláth Tibor megemlítette a város újjáéledő szalmakultúráját, a szalmából készült tárgyakat is, melyek a közeljövőben újra a hétköznapok ajándéktárgyaivá válhatnak.

Gencsi Zoltán erdőmérnök, Hortobágy község alpolgármestere mutatta be előadásában a magyar szürke marha múltját és jelenét párhuzamba állítva Buczkó József könyvével. Az előadás részletesen kitért a hajtóutak fejlődésére, a szürke marha fajta fennmaradásának mikéntjeire, az ökör gasztronómiai elkészítésének módjaira, valamint a marha mindenféle alkatrészének és származékának felhasználási technikáira.

A könyv és az előadás is bebizonyította, hogy az őshonos magyar állatfajtánk, a magyar szürke milyen sokszínű és gazdag történelmi hagyományokat, értékeket hagyott ránk, mely lehetőséggel csak élnünk kell.

HBN-HZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában