Helyi közélet

2014.06.06. 14:06

A Medárd napi eső csak babona?

Debrecen - Ha Medárd napján esik, akkor 40 napig esni fog – tartja a népi megfigyelés. Szegedi Sándort, a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékének vezetőjét kérdeztük.

Debrecen - Ha Medárd napján esik, akkor 40 napig esni fog – tartja a népi megfigyelés. Szegedi Sándort, a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékének vezetőjét kérdeztük.

A néphit szerint, ha Medárd napján esik az eső, akkor 40 napig abba sem hagyja. Szegedi Sándor egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékének vezetője azt mondja, részben megalapozott ez a megfigyelés.

- Országosan és Debrecenben is május második fele és június első fele az év legcsapadékosabb időszaka. Míg szeptembertől áprilisig átlagosan 30-50 milliméter csapadék hullik havonta, addig májusban 70-80, júniusban pedig 110-120 milliméter. Ráadásul az elmúlt ötven év megfigyelései szerint, ha június első tíz napja csapadékos, akkor nagy valószínűséggel a következő 30 is olyan lesz – árulta el Szegedi Sándor.

Ez a jelenség a kontinentális térségben normális, Németország keleti részétől Kazahsztánig, Dél-Szibériáig jellemző, hogy a nyár eleje a legcsapadékosabb időszak.

- Az év ezen időszakában a szárazföld belseje egyre intenzívebben melegszik, ez légnyomáscsökkenést okoz, így a szél Európa belseje felé sodorja a nedves légtömegeket. Ez június végéig így marad, amíg annyira száraz lesz az idő, hogy már gátolja az esőképződést – magyarázza a tanszékvezető.

Az idei évben elmaradhat a Medárd nap utáni esőzés. A Kárpát-medence időjárását ilyenkor a mediterrán térség felől érkező magasnyomású leszálló légtömegek és az alacsony légnyomású nyugati ciklonok határozzák meg.

- A májusi lehűlést az Yvette nevet viselő mérsékeltövi ciklon okozta, ezt követően azonban nagyon változékony lett az időjárás. A mediterrán térség felől érkező légtömeg miatt lassan, de határozottan melegszik az idő, ugyanakkor bármelyik nap jöhet egy zápor a nyugati ciklonokból. Azt tudni kell, hogy ezeknél a hidegfrontoknál nem egyenletesen érkezik a csapadék, hanem sávokban hullik, van, ahol csak a szél erősödik meg és gomolyfelhők képződnek, máshol kisebb-nagyobb záporok alakulnak ki, néhol pedig felhőszakadás is lehet. Ráadásul, ha az egyik nap esik, akkor nagyobb az esélye, hogy a következő napon is fog, mivel a lehullott csapadék elpárolog, majd a kicsapódás miatt megindul a felhőképződés, amelyekből aztán újra eshet – magyarázza Szegedi Sándor.

Az előrejelzések szerint a következő hetekben marad az alapvetően napos, meleg idő, folyamatos lesz a felmelegedés, ugyanakkor szinte bármelyik nap jöhet zápor vagy zivatar, de hosszan tartó esőzésre nem kell számítani. A szakember azt tanácsolja, hogy aki kirándulni megy vagy szabadtéri programot szervez, az figyelje az előrejelzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában