Helyi közélet

2014.05.07. 19:32

Mostohagyerekek volnának?

Hajdúszoboszló - Az igazságtalanságokra hívták fel a figyelmet a települések vezetői.

Hajdúszoboszló - Az igazságtalanságokra hívták fel a figyelmet a települések vezetői.

A terület- és településfejlesztési programok kérdései, az adósságkonszolidáció, valamint a polgármesterek és közalkalmazottak javadalmazása voltak a fő témái a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) megyei fórumának, amelynek Hajdúszoboszló adott otthont. Az eseményen részt vett Kerekes Miklós társelnök és dr. Zongor Gábor főtitkár mellett Tóth József (MSZP) megyei tagozatvezető, illetve Bodó Sándor (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke is. Sóvágó László, a fürdőváros szocialista polgármestere fogadóórája miatt lemondta a részvételt, így szavait dr. Vincze Ferenc jegyző tolmácsolta.

A tanácskozás legizgalmasabb momentumai a hozzászólások során alakultak ki. Csige Tamás (MSZP), Hajdúdorog polgármestere a fejlesztési programokra reagálva azt mondta, a közigazgatási reform komoly egyenlőtlenségeket szült a települések között, hiszen a megyében több 5 ezernél nagyobb lélekszámú település sem lett járási székhely, ezzel szemben a szomszédos Borsodban Gönc már 2200 fős lakosságszámával azzá válhatott. Úgy véli, ez komoly hátrányt okoz több megyei településnek is. Amikor például Hajdúdorog városfejlesztésére szeretett volna támogatást nyerni, előbb azért nem igényelhettek uniós pénzt, mert csak 10 ezer főnél népesebb települések számára írtak ki pályázatot. Ezt követően kizárólag a járási székhelyek jelentkezhettek, legutóbb pedig az 5 ezer főnél kisebb lélekszámú települések vehették részt a pályázaton.

– Olyan, mintha mostohagyermekként kezelnének bennünket! – fogalmazott. Így a maguk erejéből hajtják végre a rehabilitációt – tette hozzá.

További részletek a holnapi Naplóban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában