Helyi közélet

2014.05.12. 11:54

„Katasztrófánál” segítettek

Hajdúszoboszló, Debrecen - Speciális körülmények között szereztek gyakorlatot a hallgatók.

Hajdúszoboszló, Debrecen - Speciális körülmények között szereztek gyakorlatot a hallgatók.

Egy földrengésben épületek, gépkocsik sérülnek meg, majd robbanás rázza meg a katasztrófa sújtotta területet, tömegek esnek áldozatul, és megszűnik a közbiztonság - egy gyakorlat részeként. A Debreceni Egyetem karitatív szervezete, a DEKOM (Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja) péntek délután, a katasztrófavédelem gyakorlópályáján kezdődő gyakorlatán harminc orvostanhallgató vett részt, akik egy két féléves tantárgy keretein belül tanulhatták meg a „különleges” körülmények közötti orvosi és egészségügyi munkát, a mentési gyakorlat pedig egyben záróvizsga is azoknak, akik tanulták a DEKOM által bevezetett kurzuson e speciális ismereteket.

Éjszaka is mentettek

- Bátorság, szakmai tapasztalat és bajtársiasság. Ezek nélkül a hallgatók nem tudnak kialakítani egy kórházi rendszert és nem tudnak együtt dolgozni. A közös munka szempontjából nagyon fontos, hogy mindez meglegyen - magyarázta dr. Késmárky András, a DEKOM elnöke. Mint mondta, a sátorfalu és sátorkórház megépítése, valamint a műholdas kommunikáció kiépítését követően éjszaka is feladat várt a fiatalokra, ugyanis egy romok között rekedt és megsérült gyermeket kellett megtalálniuk mentőkutya segítségével, szombaton pedig amellett, hogy egy aknába zuhant kisgyereket, valamint egy szerencsétlenül járt kisbusz utasait mentették meg, egy földrengés sújtotta helyszínen is orvosi ellátást kellett nyújtaniuk.

Nem megszokott környezet

- Az előző évben sajnos lemaradtam a gyakorlatról, de a csoporttársaim nagyon sok izgalmas dolgot meséltek, így felvettem a kurzust. Egyelőre nem gondolkodtam azon, hogy „élesben” is szeretném ezt a munkát végezni, az majd attól függ, hogyan alakulnak a dolgok - fogalmazott Szőke Ervin. Elmondása szerint izgatottan várta a gyakorlatot, és igazi kreativitást igénylő feladatokat várt a két naptól. Hozzátette, a jövőben akár még egy mentőcsoport tagjaként is el tudja képzelni magát.

- Érdekesnek tűnik, hiszen nem egy megszokott orvosi környezetbe kerültünk, hanem egy magunk által felépített táborba, ahol nehéz szituációkat kellett megoldani. Traumatológus szeretnék lenni, de nagyon izgalmas kicsit belepillantani ebbe a világba is – összegezte Pozsgai Arnold.

HBN-SzM | Fotók: Derencsényi István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában