Helyi közélet

2014.04.09. 10:31

Öntözővíz? Ingyen van

Hajdú-Bihar - A vízügyi igazgató azt ígéri, hogy jó gazdája lesznek a csatornarendszernek.

Hajdú-Bihar - A vízügyi igazgató azt ígéri, hogy jó gazdája lesznek a csatornarendszernek.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) eddig 1.300 kilométer belvízcsatornát üzemeltetett, ehhez vesznek még át további 2.600 kilométernyit a vízgazdálkodási társulásoktól. A kormánydöntés értelmében a korábbi 28 szivattyútelep mellé további 34 szivattyútelep és tíz szivattyúállás is a vízügy kezelésébe kerül.

Bara Sándor igazgató elmondta, hogy ennek révén egységes vízgazdálkodás jön létre, ami, ha baj van (például jön a belvíz), hatékonyabb beavatkozást tesz lehetővé. A szakember a Naplónak nyilatkozva beszélt arról is, hogy valójában nem az öntözővíz lesz ingyenes a jövőben a gazdáknak (hiszen a vízért eddig sem kellett nekik fizetni), hanem az úgynevezett vízszolgáltatási díjat vállalja át tőlük a központi költségvetés. Ez tulajdonképpen annak a díja, hogy eljuttassák a vizet oda, ahol éppen szükség van rá.

A szakembertől megtudtuk, hogy új csatornákat a megyében egyelőre nem építenek, de azzal, hogy a meglévőket rendbe teszik, jelentősen növelhető lesz Hajdú-Biharban az öntözött mezőgazdasági terület nagysága.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában