Helyi közélet

2014.04.14. 16:27

Nyúlárnyék, avagy a királyok zöldsége

Debrecen - Az egyiptomi kultúrában már ötezer évvel ezelőtt is fogyasztották, a magyar háztartások zömében azonban még ma is ismeretlen növény a spárga.

Debrecen - Az egyiptomi kultúrában már ötezer évvel ezelőtt is fogyasztották, a magyar háztartások zömében azonban még ma is ismeretlen növény a spárga.

A bajt érző tapsifüles előszeretettel bújik meg a növény hatalmas, rezgő levelei alatt, innen származik népi elnevezése a nyúlárnyék. A zöldségek királya, a királyok zöldsége – így is méltatják, mondván: termesztése munkaigényes, ám íze fenséges. Emellett igen kiváló étrendi- és gyógyhatással is rendelkezik a spárga.

Igen korai zöldségnövény, szedése már márciusban megkezdődhet és eltarthat akár június közepéig is. A spárga gyöktörzse egy megvastagodott földbeli hajtás, melyek elágaznak, és tavasszal oldalirányban kihajtanak. Ezen elágazódások fiatal és gyenge hajtások, melyeket sípnak nevezünk, és tavasszal a növény ezen részét fogyasztjuk. Évelő növény, telepítését követően akár húsz évig képes hajtásokat hozni, intenzív termesztés esetén a szedési idő nyolc-tíz évre lecsökken.

A spárgasípok nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, szaponint, vasat, rezet foszfort, cinket, mangánt, magnéziumot, szelént, vitaminokat (B1, B2, B6, B9, C, E) és még számos más az emberi szervezet számára fontos anyagokat és vegyületeket. Véralvadás-gátló tulajdonsága mellet, a vízhajtó hatása is ismeretes. A spárga sípjai inulinban gazdagok, mely elősegíti a pro- és a pre-biotikumok egészséges szintjét a bélrendszerben. A rákkutásban egyre nagyobb szerepet kap.

A Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ Nyíregyházi Kutatóintézetében indított projekt keretein belül spárgatermesztési kutatásokat végzünk – tájékoztatott Zsombik László intézetigazgató. Magyarország nem rendelkezik saját nemesítésű hibridekkel, így kutatásunk elsődleges célja, hogy megvizsgáljuk, mely hibridek a legalkalmasabbak ezen éghajlati és talajviszonyokon. A kísérletekben különböző tápanyagellátási vizsgálatokat végzünk különböző trágyaformákkal. Öt hektáron termesztünk spárgát, melynek szedése csak kézzel lehetséges, ezért komoly munkaszervezést igényel. A kiszedett sípokat előkészítés után (méretre vágás, osztályozás) értékesítjük – tette hozzá az igazgató.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában