Helyi közélet

2014.04.28. 11:12

Az egyetem is beköltözik a stadionba

Debrecen - Képzési hely, szolgáltató központ és közösségi tér – a Debreceni Egyetem is részt vállal az új Nagyerdei Stadion üzemeltetésében.

Debrecen - Képzési hely, szolgáltató központ és közösségi tér – a Debreceni Egyetem is részt vállal az új Nagyerdei Stadion üzemeltetésében.

Nemcsak a város, de a Debreceni Egyetem számára is változást hoz majd az új Nagyerdei Stadion, amely képzési helyként, szolgáltató központként és közösségi térként is megjelenik az egyetem mindennapjaiban.

A Nagyerdei Stadion üzemeltetését közbeszerzési pályázat alapján a 2011-ben létrehozott MSE Kft. (MSE Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság) nyerte el, az erről szóló szerződést április 28-án írják alá. A társaság tulajdonosa a Campus Eleven Szolgáltató Iskolaszövetkezet mellett Debrecen Megyei Jogú Város, valamint a várossal egyenlő arányban (22%) a Debreceni Egyetem, így az intézmény áttételesen érintett lesz a stadion működésében.

Cél, hogy a futballmeccsek mellett egyéb programok: kulturális és szabadidős rendezvények – koncertek, kiállítások, fesztiválok, konferenciák – otthona is legyen a létesítmény, amelynek életében az egyetem, mint intézmény és 40 ezer főnyi egyetemi polgársága is aktívan részt vegyen, részben sajátjának is érezve azt.

Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese az unideb.hu-nak elmondta, hogy a létesítmény új lehetőségeket nyújt a sport, a tudomány, valamint az oktatás együttműködésében.

- Már a stadion tervezése, kialakítása során folyamatosan egyeztetett az önkormányzat és a Debreceni Egyetem. A tömegsportokon és a közösségi tereken túl a Debreceni Egyetem a képzéseihez is igénybe veszi majd a létesítményt, hiszen a már meglévő gyógytornász, sportszervező szakok mellett a leendő sportmérnökök és sportközgazdászok számára is megfelelő oktatási helyszín lesz – hangsúlyozta Csernoch László.

A rektorhelyettes elárulta, hogy már folyamatban vannak a tárgyalások egy teljesítmény-élettani laboratórium kialakításáról, ahol a szakemberek a legújabb módszerekkel vizsgálhatják az élsportolókat, így a tudomány a debreceni sportélet részévé válhat. Az egyetem távlati céljai között szerepel a sportorvosi szakképzés elindítása is, amihez szintén jó alapot teremt a teljesítmény-élettani laboratórium.

De nemcsak képzési helyként számítanak a Nagyerdei Stadionra. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem gazdasági főigazgatója az unideb.hu-nak kifejtette, hogy az egyetem több helyiséget is használni fog a létesítményben.

- Két évvel ezelőtt már felmerült egy új hallgatói klub és tanulmányi központ létrehozásának az ötlete az Egyetem téri campuson, elkészültek a tervek is, azt azonban akkor elvetette a DEHÖK, mivel a stadionrekonstrukciós tervekben már látható volt az úgynevezett északi rendezvényterület. Ezen a részen egy új, minőségi közösségi teret alakíthatunk ki a hallgatókkal együtt, ennek az elhelyezkedése is jó, ugyanis az Egyetem téri, a Nagyerdei körúti és a Kassai úti campusok között fekszik – magyarázta Bács Zoltán.

A gazdasági főigazgató is beszélt arról, hogy a hallgatói klub mellett egy sportegészségügyi, -élettani központ is létrejönne a sportoláshoz kapcsolódó egészségügyi szolgáltatások számára. A központ felszereléséhez műszerekre már 100 millió forintot nyert pályázaton az egyetem.

- Az ilyen központokat érdemes a sportpályák környékén, a sportolók természetes életterében elhelyezni, ahol a szabadidősportok művelői számára is könnyen elérhetők. A Nagyerdei Stadion ilyen szempontból is tökéletes helyszín, hiszen tudomásunk szerint lesz fitneszközpont, futópálya van körülötte és az atlétikai pálya sincs messze – emelte ki Bács Zoltán.

A Debreceni Egyetem mint közösség a május 1-i nyitóünnepségen is megjelenik. A Hallgatói Önkormányzat első körben 800 hallgatót hívott meg a rendezvényre, ám a kezdeményezés olyan népszerű volt, hogy fél nap alatt több mint ezer magyar és külföldi hallgató regisztrált, ezért a DEHÖK a nyitóünnepség szervezőihez fordult, akik újabb csoportos jegykontingenst biztosítottak, így összesen 1500 hallgatónk lehet ott a rendezvényen szervezett keretek között – tájékoztatott Körösparti Péter, a DEHÖK elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában