Helyi közélet

2014.04.30. 12:46

A vállalkozások igényeihez igazított hitelkonstrukciók

Debrecen - Az ország közel 300 pontján, a KAVOSZ Zrt., a VOSZ és a Területi Kereskedelmi és Iparkamarák irodáiban érhetők el a Széchenyi Kártya Program hitelkonstrukciói.

Debrecen - Az ország közel 300 pontján, a KAVOSZ Zrt., a VOSZ és a Területi Kereskedelmi és Iparkamarák irodáiban érhetők el a Széchenyi Kártya Program hitelkonstrukciói.

Napjaink egyik legsikeresebb vállalkozói finanszírozási megoldása a KAVOSZ Zrt. által működtetett, és 11 hitelintézetnél forgalmazott Széchenyi Kártya Program. A jegybanki alapkamat jelentős csökkenésének és az állam által nyújtott kamattámogatásoknak köszönhetően a vállalkozások minden eddiginél alacsonyabb kamatokkal juthatnak hozzá a program által kínált konstrukciókhoz.

A Széchenyi Kártya Program keretében a hazai mikor–kis és középvállalkozások különböző igényeiknek megfelelően hat különböző hiteltermék közül választhatnak – mondta Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója Debrecenben. A társaság idei országos tavaszi fórumsorozatának nagy érdeklődéssel kísért záró rendezvényén Krisán László kiemelte: a legnépszerűbb konstrukció a Széchenyi Kártya „klasszik”, mellyel a már legalább egy éve működő kkv-k 3 héten belül akár 25 millió forint szabadon felhasználható forráshoz juthatnak évi 5,5 százalékos nettó kamatszint és 1 százalékos kamattámogatás mellett. A Széchenyi Forgóeszközhitel, mint az a nevéből is adódik, kifejezetten forgó eszközök (alapanyag, árukészlet, stb.) finanszírozására szolgál. A legfeljebb három éves futamidejű hitelt 1 millió forinttól maximum 25 millió forintig igényelhetik az említett vállalkozások, ugyancsak 5,5 százalékos éves nettó kamatszint mellett, azonban a kamattámogatás mértéke 2 százalék.

A vezérigazgató elmondta, hogy a jelenleg éves nettó 2 százalékos kamattal elérhető Széchenyi Beruházási Hitel iránti igény növekedésére számítanak, hiszen a vállalkozások beruházási kedve, ha kis mértékben is, de emelkedni látszik. Ezzel a lehetőséggel ingatlan vásárlásra, építésére, fejlesztésére, illetve új és használt gépek beszerzésére akár 50 milliós forráshoz is juthatnak a kkv szektor szereplői.

Az Európai Uniós pályázatokkal kapcsolatban Krisán László kiemelte, hogy két fő problémával küzdenek a vállalkozások. Az egyik az önerő hiánya, melyre kidolgozták a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitelt, amellyel maximum 50 millió forint hitel vehető fel a megfelelő önerő biztosítására, évi 2 százalékos kamattal. A másik pedig, hogy az uniós pályázatok utófinanszírozásúak, amelyre a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel jelenthet megoldást, ugyancsak 50 milliós felső határral, azonban igen alacsony, éves 1,5 százalékos nettó kamatszint mellett.

A kormány tavaly május elseje óta 5 százalékos kamattámogatást biztosít az előbb említett három hiteltípus teljes összegéhez, az adott ügylet futamidejének első 3 évére. A vezérigazgató végül hozzátette, hogy az agrárium szereplői a szektor sajátossága miatt eddig nagyon nehezen jutottak hitelhez, de az Agrár Széchenyi Kártya valódi segítséget jelenthet számukra, hiszen a konstrukciót kifejezetten az ő igényeikhez igazították. A Vidékfejlesztési Minisztérium 4 százalékos kamattámogatást biztosít ehhez az 1, 2 vagy 3 éves futamidejű folyószámlahitelhez. A szektorban működő vállalkozások minimum 500 ezer, maximum 25 millió forint hitelt vehetnek fel jelenleg éves nettó 2,5 százalékos kamattal.

HBN


Debrecen – A Széchenyi Kártya Program keretein belül kihelyezett hitelek összege mára meghaladja az 1.280 milliárd forintot – jelentette be Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója kedden a debreceni Hotel Divinusban tartott rendezvényükön.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában