Helyi közélet

2014.04.24. 16:04

A Szűrés Éjszakája Debrecenben – közösen az egészségért!

Debrecen - Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Egészségfejlesztési Intézet 2014. április 25-én először rendezi meg hazánkban az emlőrák korai felismerését célzó Szűrés Éjszakáját.

Debrecen - Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Egészségfejlesztési Intézet 2014. április 25-én először rendezi meg hazánkban az emlőrák korai felismerését célzó Szűrés Éjszakáját.

Ezen a napon országszerte több mint 40 emlőszűrő állomáson várják meghosszabbított rendelési idővel azokat a 45 és 65 év közötti hölgyeket, akik meghívást kaptak térítésmentes emlőszűrésre. A Szűrés Éjszakáját számos egészségmegőrzéssel foglalkozó rendezvény gazdagítja, így azt ajánljuk, hogy ne csak az emlőszűrésben érintettek, hanem családtagjaik, barátaik, ismerőseik is vegyenek részt ezeken a rendkívüli programokon. Néhány ajánlat ezek közül: dohányzásról leszokást segítő tanácsadás, tápláltsági állapot meghatározása, testtömeg index számítása, egészséges táplálkozással kapcsolatos tanácsadás, anyajegyszűrés, 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőinek felmérése. Országszerte több mint 50 helyszínen több száz egészségügyi szakember várja az érdeklődőket.

A Szűrés Éjszakáját a „Szűrési Staféta” elnevezésű országos, egész évre szóló programsorozat követi. A népegészségügyi kampány célja arra ösztönözni a nőket, hogy éljenek egészségesen, meghívásuk esetén vegyenek részt a térítésmentes emlőszűrésen, és havi rendszerességgel végezzenek önvizsgálatot.

Magyarországon átlagosan minden tizenegyedik nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat, és évente mintegy 2300 nő hal meg emlőrák miatt. A hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy szervezett emlőszűrésen az érintett korú nőknek csak a fele jelenik meg. A rendezvénnyel elsősorban azokat szeretnénk megszólítani, akik eddig a meghívás ellenére sem mentek el szűrésre. A szűrésen való megjelenés életeket menthet, ugyanis az időben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka meggyógyítható!

Szeretnénk, ha a Szűrés Éjszakájának híre minél több nőhöz, családanyához, fiatalhoz, időshöz egyaránt eljutna! Ha egyetért törekvésünkkel, kérjük, támogassa a nők egészsége védelmében szervezett kampányunkat, terjessze, hirdesse azt!

Az eseményről bővebb információt az egeszseg.hu/szuresejszakaja oldalon találhat.

A meghívott hajdú-bihar megyei 45-65 év közötti nők két helyszínen vehetik igénybe térítésmentesen a mammográfiás vizsgálatot:

  • Debrecen, Jerikó u. 21. Kenézy Mammográfiás Szűrőközpont
  • Debrecen, Kossuth u. 56. DE Klinika Központ ECHO Kft. Mammográfiás Szűrőállomás
  • A Szűrőközpontok a program ideje alatt 16.00-20.00 óráig várják a „behívott” hölgyeket vizsgálatra.

    A megyében működő Egészségfejlesztési Irodák közreműködésével, helyi kampány-tevékenységgel szerveződik a megye 4 településéről – Hajdúhadház, Polgár, Létavértes, Biharkeresztes - a meghívót kapott asszonyok busszal történő utaztatása az emlőszűrés helyszínére.

    A Szűrőközpontok programjai:

    A Kossuth utcai Mammográfiás Szűrőállomáson az Európai Betegjogi Nap alkalmából az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ munkatársa, Kristóf Péter betegjogi képviselő személyes beszélgetések és tájékoztatás mellett néhány témában – pl. pszichiátriai betegek jogai, az egészségügyi dokumentáció megismerése, határon átnyúló egészségügyi ellátás – szóróanyagokkal várja az érdeklődőket, továbbá kérdőívet tervez kitöltetni, melyért az OBDK logójával ellátott ajándéktárgyak kerülnek kiosztásra.

    A Jerikó utcai Mammográfiás Szűrőközpontban a Kenézy Egészségfejlesztési Iroda munkatársai koleszterin szint meghatározását és a cukorbetegség kockázati tényezőinek felmérését végzik az érdeklődők körében.

    A Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársait mindkét Debreceni helyszínen a vérnyomásmérés, testtömeg-index számítás, egészséges táplálkozással életmóddal kapcsolatos tanácsokért kereshetik fel a „Szűrés éjszakája” program alatt.


    Debrecen - Különleges akcióval rukkolt elő az egészségügyi szaktárca és az ÁNTSZ.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában