Helyi közélet

2014.03.07. 18:55

A családi arany titka

Debrecen - Végh Csaba igazságügyi szakértő szerint sokszor nem is tudjuk, milyen értéket tartunk a kezünkben.

Debrecen - Végh Csaba igazságügyi szakértő szerint sokszor nem is tudjuk, milyen értéket tartunk a kezünkben.

A gazdasági válság hatására az emberek tömegesen kezdték eladni a családi ékszereiket, felszámolni hagyatékaikat. Végh Csaba igazságügyi szakértő napestig tudná sorolni azokat a (rém)történeteket, amelyek mind ugyanazt bizonyítják; sok családnak halovány sejtelme sincs arról, hogy mekkora értékek vannak a birtokukban. Persze, az is előfordult (és ez a jellemző), hogy az emberek túl értékesnek tartanak egy családi ereklyét, a szakértőnek azonban ki kell ábrándítani őket.

Kővel együtt...

- Gyakran tapasztalom, hogy az emberek úgy szabadulnak meg a családi ékszereiktől törtaranyként, hogy nincsenek tisztában azzal, mit dobnak el maguktól. Sokszor előfordul, hogy abban a hitben adnak el drágaköves ékszert, hogy sima szintetikus kő van benne, közben pedig 200-300 ezer forintos értéktől szabadulnak meg néhány tízezer forintért. Az egyik felvásárló cégnél (akiknek dolgoztam Debrecenben) például az volt a gyakorlat, hogy kiszedték a követ a törtaranyból vagy ezüstből, és vagy visszaadták a vevőnek, vagy felhívták a figyelmét, hogy a kő adott esetben jóval többet ér, mint maga a törtaranyként átvett ékszer. Ez a korrektség azonban nem jellemző, a biznisz sok esetben felülírja az efféle morális megfontolásokat - jelentette ki a szakember, hozzátéve, hogy sok zálogházban például eleve csak aranyáron veszik be a gyémántot, így, ha a megszorult ügyfél nem képes kiváltani, akkor a 30 ezer forint ellenében akár félmilliót is bukhat.

HBN

A teljes cikk a Napló szombati számában, vagy a naplo.hu-n olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában