Helyi közélet

2014.02.05. 11:17

Nézőpont: Az élet iskolája

<em>Milyen ember az, aki a kiskorú gyerekét küldi maga helyett az erdőbe fát lopni csak azért, mert a kiskorú ugye&nbsp;nem büntethető?! És milyen törvényalkotó az, aki rendeletileg előírja, hogy az ötezernél nagyobb lélekszámú&nbsp;településeken élőknek juszt se jár tűzifa-támogatás?!</em>&nbsp;<strong>Petneházi Attila jegyzete</strong>.

Milyen ember az, aki a kiskorú gyerekét küldi maga helyett az erdőbe fát lopni csak azért, mert a kiskorú ugye nem büntethető?! És milyen törvényalkotó az, aki rendeletileg előírja, hogy az ötezernél nagyobb lélekszámú településeken élőknek juszt se jár tűzifa-támogatás?! Petneházi Attila jegyzete.

Nem szeretném összemosni a minisztériumi szobák mélyén mindenféle életszerűtlen szabályozást papírra vető hivatalnok, és a gyerekét lopni küldő szülő felelősségét, de mégiscsak azt gondolom, hogy a napjainkra ezen a téren kialakult állapotokat közösen hozták össze. Mert ugyan miből gondolja a (megélhetési gondokat legfeljebb hírből ismerő) minisztériumi aparatcsik, hogy Hajdúhadházon (csak azért, mert ötezernél többen lakják) nem kelne el a segítség?! A fővárosi V. kerület ódon falai között (a Dunára néző panorámával) nehéz lehet elképzelni, hogy valaki vagy fát lop, vagy megfagy a családja, de ettől ez itt, a keleti végeken még létező probléma.

Mielőtt bárki megvádolhatna azzal, hogy a fatolvajok pártját fogom a tisztességes többség ellenében, szeretném mondani, szó nincs erről. Csupán arra gondolok, hogy a fatolvajok között is vannak „megélhetési bűnözők” (akik rozzan kerékpárjukon tolják haza a rőzsét), és profik, akik teherautószám lopják az erdőt, itt-ott tarra vágva a vadont. Előbbieket célszerű lenne kétkezi munkásként bevonni a szociális tűzifa-programba, utóbbiakat pedig évekre tömlöcbe vetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában