Helyi közélet

2014.02.21. 15:16

Külföldön is példaértékű a honvéd középiskola

Debrecen - Kérdések és válaszok záporoztak, szűnni nem akaró párbeszéd alakult ki a külföldi katonai attasék és a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium képviselői között.

Debrecen - Kérdések és válaszok záporoztak, szűnni nem akaró párbeszéd alakult ki a külföldi katonai attasék és a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium képviselői között.

Tapasztalatcsere és az együttműködési terület bővítése volt a célja a Budapestre akkreditált véderő-, katonai és légügyi attasék és helyettesek február huszonegyedikei látogatásának. A szerb, spanyol, finn, német, orosz, kínai, líbiai, lengyel, francia, egyiptomi és osztrák vendégek a Honvédelmi Minisztérium (HM) Nemzetközi Együttműködési Főosztálya által szervezett egész hetes programsorozatának részeként látogattak el a honvédelmi középiskolába.

Berkecz Gábor igazgató, Szabó Zoltán őrnagy, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának képviselője és Fekete András főhadnagy, a katonai oktatócsoport vezetője fogadta a látogatókat. Az intézmény dísztermében Fekete András főhadnagy beszélt a 2009-ben indult KatonaSuli-programról, az azóta elért sikerekről, s az intézményben zajló jelenlegi katonai oktatásról és honvédelmi nevelésről.

Az eredetileg mindössze 15 percesre tervezett tájékoztató több mint egyórás beszélgetéssé alakult, hiszen az elhangzottak egyre jobban felkeltették az attasék érdeklődését. A párbeszéd folyamán kiderült: a 2013 szeptemberétől a HM fenntartásában működő Gábor Dénes szakközépiskola egyedisége nemzetközi viszonylatban is figyelemre méltó. A katonanövendékek mindennapjai, a katonai napirend részletei, a tantárgyak, az oktatók, nevelők tevékenysége egyaránt érdekelte a katonadiplomáciai képviselőket. A beszélgetés a kollégiumi szobákhoz vezető folyosókon is folytatódott, s a vendégek a növendékekkel is szóba elegyedtek.

A Budapesti Katonai Attasétestület elismeréssel nyilatkozott az udvaron zajló alaki foglalkozásról, hiszen a gyakorlatban is tapasztalhatták a diákok fegyelmezett, pontos és főként katonás viselkedését.

- Markovics Zita hadnagy -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában