Helyi közélet

2014.02.26. 13:08

„Hadapródok” régen és most

Debrecen - A katonai kollégiumok történetét mutatta be Illésfalvi Péter hadtörténész a honvéd középiskola katonanövendékeinek.

Debrecen - A katonai kollégiumok történetét mutatta be Illésfalvi Péter hadtörténész a honvéd középiskola katonanövendékeinek.

A rendhagyó tanítási órán a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium kilencedik és tizedik évfolyamos katonanövendékei, oktatóik és nevelőik vettek részt.

Berkecz Gábor igazgató meghívására érkezett hétfőn a Gábor Dénesbe a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály szakreferense. Illésfalvi Péter „Katonai középiskolák Magyarországon a XIX. századtól napjainkig” című előadása nem csak a növendékek, a nevelők, oktatók számára is érdekes volt.

A hadtörténész az 1800-as évek végéről, az 1900-as évek elejéről ránk maradt, korabeli fotókkal illusztrálta az al- és főreáliskolák, a hadapródiskolák életét, a 10-18 éves hallgatók mindennapjait bemutató beszámolót. A képek segítségével időutazáson vehettek részt a fiatalok: láthatták, hogy évtizedekkel ezelőtt a velük egykorú „hadapródok” milyen körletekben laktak, étkeztek, milyen egyenruhát, menetfelszerelést viseltek, hogyan töltötték el irányított szabadidejüket.

Illésfalvi Péter elmesélte a növendékeknek, hogy a fotóarchívum egy részét személyes ismeretség útján hagyták rá az egykori bajtársak. Elmondta: szerencsére megtisztelik barátságukkal olyanok, akik például a kőszegi, 1856-ban alapított Hunyadi Mátyás magyar királyi alreál- és reáliskolában kaptak katonai képzést az 1900-as évek elején.

- Markovics Zita hadnagy -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában