Helyi közélet

2014.02.27. 13:49

Az idén a tél elmarad?

Hajdú-Bihar - A gazdákat jó érzés tölti el, ha a tekintetükkel az őszi vetést pásztázzák.

Hajdú-Bihar - A gazdákat jó érzés tölti el, ha a tekintetükkel az őszi vetést pásztázzák.A fejtrágyázás uram?! Még a gondolatunkban sincs. Majd ha azt látjuk az őszi vetéseken, hogy megérdemlik, akkor megkapják. Egyelőre ígéretes képet mutatnak a kalászosok, szavunk nem lehet rájuk” – vitte a szót gazdatársai helyett is a nagyrábéi gazdálkodó, aki úgy látja, hogy március közepéig a Sárréten biztos nem engedi rá a paraszt a gépet a földre.

Ígéretes

A határ a megye bihari részén is ígéretes képet mutat, bár azt mondják a gazdák, hogy eshetett volna egy kicsivel több csapadék. Mégsem elégedetlenek, hiszen fagykár sehol nem keletkezett, az őszi kalászosok kifejezetten biztató képet mutatnak, és a tavaszi munkakezdést se veszélyezteti semmi. „A többi meg amúgy is odafent dől el” – fogalmazott sokatmondóan a komádi Polgár József.

Nincs abban semmi meglepő, hogy a hajdúsági gazdák is reményekkel telve tekintenek az idei gazdasági év elé, hiszen ha valakik kövér földeken gazdálkodhatnak, akkor ők biztosan. A legfontosabb feladatnak arrafelé most azt tartják, hogy (a már leeset és a még érkező csapadék megtartása végett) a talajokat mihamarabb lezárják. – Oda kell azonban figyelni a taposási veszteségre, hiszen a laza talajokban a nehéz gépek széle kerekei komoly kárt okozhatnak – figyelmeztetett Riskó Muhály, a Kabai Burgonyaszövetkezet vezetője. Ők úgy tervezik, hogy március közepén a zöldborsóval kezdik a tavaszi vetéseket, és úgy tűnik, ez az időpont tartható is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában