Helyi közélet

2014.02.27. 18:58

Ahol a zsenialitás összekapcsolódik a zavarral

Debrecen - Az apofénia kisebb mértékben elősegíti, nagyobb arányban meggátolja a kreativitást.

Debrecen - Az apofénia kisebb mértékben elősegíti, nagyobb arányban meggátolja a kreativitást.

– Az olyan pszichiátriai betegségek, mint a skizofrénia vagy a bipoláris depresszió, bizonyos szakaszaikban erősítik a kreativitást, az „átbillenést” követően viszont már leküzdhetetlen gátat emelnek a szellemi teljesítmény elé. Nem véletlen, hogy a területükön – legyen az a költészet, a zene, vagy a matematika – merőben egyedi és nagy hatású alkotók, mint például József Attila, Beethoven, vagy Bolyai János, mind súlyos depressziótól szenvedtek. Szoktuk mondani, hogy a zsenit hajszál választja el az őrülttől, de ez így ebben a formában nem igaz. Inkább úgy helyes, hogy ugyanazon személyben gyakran hajszál választ el attól, hogy a zsenialitást elhomályosítsa az „őrület”. Már magát a kreativitás fogalmát sem árt tisztázni.

Dr. Ferencz Ákos pszichiáter azt mondja, a teljesítménynek újszerűnek és hasznosnak kell lennie ahhoz, hogy kreatívnak nevezhessük, igaz, utóbbit esetenként csak 20-30 év múlva értékelik… – A kreatív emberre jellemző a kíváncsiság, a kitartás, a lelkesedés, a konvergens, de a divergáns gondolkodás is.

A cikk teljes egészében a naplo.hu oldalon olvasható el.

HBN–RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában