Helyi közélet

2014.01.24. 13:39

Savtól is óvott kincseink

Debrecen - Több mint tíz kilométernyi utat tudnánk lefedni a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár dokumentumaival.

Debrecen - Több mint tíz kilométernyi utat tudnánk lefedni a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár dokumentumaival.

A megyei levéltár legrégebbi okmánya egy 1294- es eseményről tanúskodó oklevél. – Iratainkat képtelenség darabszámban nyilvántartani, hiszen nehéz eldönteni, hogy a több oldalas városrendezési tervek egynek számítanak vagy összevethetők-e a hozzánk kerülő fotónegatív üveglemezekkel, ezért folyóméterben mérjük ezek mennyiségét – magyarázza dr. Szendiné Orvos Erzsébet igazgató.

A levéltárral kapcsolatos leggyakoribb tévhit, hogy leveleket őriznek, miközben tele van a múlt lenyomataival. Itt találhatók meg a Debrecen és megyénk történetének elmúlt ezer éve alatt készített oklevelek, iratok és egyéb nemzeti kincsnek számító dokumentumok. Az itt – páramentes, saválló dobozokban – tárolt okmányokból megtudhatjuk például, milyen koreográfiákkal aratott sikert a Debreceni Népi Együttes fél évszázaddal ezelőtt, kik léptek fel a Virágkarneválon ez időben, vagy kik és mit árultak a Hortobágyi Hídi Vásár és Pásztortalálkozón. Mindez dr. Béres András gyűjtőmunkája nyomán maradt ránk. Az általa felgyűjtött néprajzi kincsből Debrecen valamennyi néptáncegyüttese táplálkozik.

– A Csokonai Színház színészeinek életét és munkásságát felölelő értékes életrajzi iratokat kaptunk tavaly – emeli ki az intézményvezető, hozzátéve: az emberek nagy része életében legalább egyszer járt könyvtárban és múzeumban, de levéltárat belülről már jóval kevesebben láttak. Ezért igyekeznek minél nyitottabbá és ismertebbé tenni a munkájukat, ami nagyon sokrétű. Ellenőrizik, hogy a megyében lévő, ügyviteli szempontból fontos szervek sérülésmentesen tárolják–e az irataikat, hiszen 15 év után kötelesek átadni az irattárnak. Ezek nem csak a tudósok, kutatók munkáját segíthetik, hanem információval szolgálhatnak a magánembereknek is egy esetleges hagyaték (föld vagy ingatlan) eladása során. Rendszerezik és digitalizálják továbbá a dokumentumokat, és igyekszünk bekapcsolódni a közművelődésbe is. A legújabb cél egy kiállítás és konferencia szervezése a Múzeumok Éjszakájára a Bocskai-lövészdandárral, a Debereceni Egyetemmel, a Déri Múzeummal és a Méliusz Juhász Péter Könyvtárral együtt az I. Világháború 100. évfordulója kapcsán.

Ezért arra kérik a megye lakosait, ha őriznek bármilyen, az adott időszakhoz kapcsolódó dokumentumot (napló, levél, levelezőlap, családi fotó), juttassák el a levéltárhoz. A történeti hagyatékot a digitalizálás után természetesen visszaadják, ha erre igény van – tette hozzá dr. Szendiné Orvos Erzsébet.

HBN-HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában