Helyi közélet

2013.11.18. 16:34

"Értékek és élmények" - kiállítás

Debrecen - "Értékek és élmények" címmel a Kós Károly Művészeti Szakközépiskola diákjainak alkotásaiból nyílik kiállítás november 19-én (kedden) 17 órakor a DMK Józsai Közösségi Házában (Debrecen-Józsa, Szentgyörgyfalvi u. 9.).

Debrecen - "Értékek és élmények" címmel a Kós Károly Művészeti Szakközépiskola diákjainak alkotásaiból nyílik kiállítás november 19-én (kedden) 17 órakor a DMK Józsai Közösségi Házában (Debrecen-Józsa, Szentgyörgyfalvi u. 9.). Köszöntőt mond: Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója. A kiállítást megnyitja: Vargáné Szabadka Tünde, a Kós Károly Művészeti Szakközépiskola igazgatója.

A kiállítással azt szeretnénk bemutatni, hogy milyen eredménnyel zajlik az iskola falain belül a művészeti oktatás.

Az igazgatónő szavai szerint az a céljuk, hogy tanítványaik számára elősegítsék a művészeti vagy egyéb felsőoktatásban történő továbbtanulást. A kézműves hagyományokat megőrizzék, és a minőséget megújítsák. A mindennapi oktatásban nagy gondot fordítanak a nemzeti kultúra ápolására, a hazaszeretetre nevelésre. Tanulóikat megismertetik hagyományainkkal, ünnepeinkkel, próbálják ezeket átörökíteni, iskolai programjaikkal élményt nyújtani. A hagyományápoló tevékenység alkalmat teremt a viselkedés – és öltözködéskultúra, a közösségi magatartás formálására is.

Az iskola képzési színvonaláról szerénytelenség nélkül állíthatjuk, hogy nem csak országos, hanem nemzetközi hírű. Tanulóik rendszeresen vesznek részt hazai és külföldi versenyeken, pályázatokon.

- Takács Hajnalka, intézményi kommunikátor, Debreceni Művelődési Központ -


Az iskola bemutatása

Hitvallásunk: a Kós Károly Művészeti Iskola már nevével is jelzi azon törekvésünket, hogy nem egyszerűen olyan iskolát próbálunk kialakítani, amelyben művészeti oktatás is folyik, hanem olyan iskolát, amelyben a művészetek nem egyszerű többletek, hanem a lényeg: az iskola arculatának, egyediségének, motivációs rendszerének, magatartás- és környezetkultúrájának, egész stílusának, atmoszférájának meghatározója. Olyan iskolát szeretnénk, ahol nem pusztán manuális készségeket, munkafolyamatokat, praktikus szakmai ismereteket sajátíthatnak el a diákok, hanem elsősorban a helyi hagyományokra, a népművészet szellemére támaszkodva megismerkedhetnek a kézművesség legkülönbözőbb formáit megteremtő népi műveltség teljességével. Ahol az alkotók, diákok megpróbálják a magyar népművészet motívumvilágát és szellemiségét bőrben, agyagban, fában, textilben és zománcban kifejezni, s megvalósítani a forma és a tiszta, szellemi tartalom egységét.

 

Szakközépiskolánk 5 évfolyamos párhuzamos képzést nyújt a 8 általánost végzett fiataloknak. 9 -12. évfolyamon az emelt és középszintű érettségi vizsgára; 9-13. évfolyamon művészeti OKJ szakképesítések megszerzésére az alábbi iparművészeti szakmákban: alkalmazott grafikus, grafikus, divat- és stílustervező, keramikus, mozgóképi animáció - készítő, ötvös – aranyműves, - fémműves, textilműves – kézinyomó, textilrajzoló- és modelltervező asszisztens, zománcműves.

80 fős kollégiumunk a vidéki tanulók esélyeit erősíti. Jó munkakapcsolatot tart a szülőkkel, települési önkormányzatokkal.

Botanikus kertünk Diószegi Sámuel nevét viseli. Iskolánk Debrecen észak – nyugati peremén, a Nagyerdő szomszédságában fekszik mintegy 2 hektár területen. A kert jelentőségét hangsúlyozza, hogy térségünkben és az országban középfokú oktatási intézmény által épített és fenntartott, hasonló gazdagságú élő gyűjtemény nincs. A gyűjtemény jelenleg 1200 taxont tart nyílván. Különleges értékkel bír a 120 fajt számláló hidegtűrő bambuszgyűjtemény, amely nemcsak meghatározója a kert karakterének, hanem alapjául szolgál az ott folyó honosítási kísérletnek is. Az országban a tíz leggazdagabb dendrológiai gyűjtemény között tartják nyilván, melynek nyilvántartása, tudományos feldolgozottsága példaértékű.

A képzés célja: felkészíteni tanulóinkat az érettségire és biztosítani számukra, hogy az iskolánkban középfokú szakképesítést szerzett fiatalok a munkaerőpiacon közvetlenül is hasznosítható ismeretek és képességek birtokába jussanak, illetve esélyt kapjanak arra, hogy a mára kiható és ezért egyre értékesebb kézműves szakmákban önállóan boldoguljanak. A fő cél mégis az, hogy tanítványaink számára elősegítsük a művészeti vagy egyéb felsőoktatásban történő továbbtanulást. Célunk a kézműves hagyományok megőrzése és minőségi megújításra. Nemzetközi és magyar tradicionális, valamint kortárs kézműves tárgykultúra törekvéseinek megismertetése. Tárgyalkotó, vizuális képességek fejlesztése.

A szakképzésünk gyakorlat központú, művészeti irányultságú és a kreatív feladat-megközelítés fontosságát hangsúlyozza.

A diákok a tanév során projektfeladatokban vesznek részt.

Célunk, tanulóinkban olyan alkotói, tervezői készség kialakítása, mellyel a környezetükben jelen lévő problémákra progresszívan válaszolnak.

Múltunk őrzése és gondozása becsületbeli feladatunk és kötelességünk.

A mindennapi oktatásban nagy gondot fordítunk a nemzeti kultúra ápolására, a hazaszeretetre nevelésre. Tanulóinkat megismertetjük hagyományainkkal, ünnepeinkkel, próbáljuk ezeket átörökíteni, iskolai programjainkkal élményt nyújtani. A hagyományápoló tevékenység alkalmat teremt a viselkedés – és öltözködés kultúra, a közösségi magatartás formálására is.

Célunk, erősíteni a tanulóinkban az iskolához való kötődést, olyan iskolai légkört teremteni, amelyben a gyerekek és a felnőttek egyaránt jól érzik magukat.

Az intézmény fennállásának 20. évfordulóján 2003-ban vette fel a Kós Károly nevet. A névválasztás tudatos volt. Példa, minta kell, hogy legyen az intézményben tanítók és tanulók számára a nemzete, népe iránt erős felelősségtudattal megáldott, sokoldalú, tervező és kivitelező alkotó, akinek a művészete a magyar hagyományokban, a nemzeti múltban gyökerezik, de a mának szól.

Ebben a tanévben fennállásunk 30. évfordulóját ünnepeljük. Immár hagyomány, hogy november 16-a és december 16-a, a névadónk születésének évfordulója előkészítéseként Kós Károly Napok címmel kiemelt rendezvénysorozattal emlékezünk. Változatos, színes programokon, feladatokon keresztül ismerhetik meg a tanulók az intézmény névadóját, alakulhat ki, mélyülhet el az iskolához való kötődésük, nemzeti identitástudatuk.

E program keretében kerül sor a Józsai Közösségi Házban Értékek és élmények a Kós Károly Művészeti Szakközépiskolában című kiállításra. Szeretnénk bemutatni a városrész lakóinak, az érdeklődő közönségnek, milyen eredménnyel zajlik az iskola falain belül a művészeti oktatás.

Iskolánk képzési színvonaláról szerénytelenség nélkül állíthatjuk, hogy nem csak országos, hanem nemzetközi hírű, elismertségű is. Tanulóink rendszeresen vesznek részt hazai és külföldi versenyeken, pályázatokon.

Nemzetközi kapcsolatok kezdeményezésével és fenntartásával lehetőséget látunk arra, hogy diákjaink megismerkednek más népeket és kultúrákat, természetes környezetben gyakorolhassák az általuk tanult idegen nyelveket és elsajátítsák azt a tudást, amely egy békésebb világ megteremtéséhez szükséges.

- Vargáné Szabadka Tünde, igazgató -


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában