Helyi közélet

2013.10.08. 08:47

Éjszakánként már fagy

Debrecen - A lehűlés ereje és nagy térbeli kiterjedése miatt kivételes esetnek számít. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumából.

Debrecen - A lehűlés ereje és nagy térbeli kiterjedése miatt kivételes esetnek számít. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumából.

Száraz, ám az évszakhoz képest is hűvös, éjszakánként fagyos idővel indult az ősz második hónapja. Az első fagyok mintegy 2-3 héttel korábban köszöntöttek be a szokásosnál.

Szokatlanul kemény

Október első hete véget vetett az idei vegetációs időszaknak, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyaránt nagy területen alakultak ki a sokéves átlaghoz képest korai és szokatlanul kemény éjszakai fagyok. A hét legelején még enyhébb és nedvesebb levegő áramlott a térségbe, de a két megye szinte teljes területe kimaradt az ország más tájainak kiadós esőzéseiből. Csupán jelentéktelen, átlagosan 0-1 mm közötti csapadék hullott, a nagyobb értékek Hajdú-Bihar déli-délkeleti felén, míg Szabolcs megye északi részein a csapadékmentesség volt jellemző. A csapadékot okozó ciklon távoztával, annak hátoldalán már száraz, de rendkívül hideg, kontinentális eredetű levegő érkezett a megerősödő széllel.

A hideg levegő beáramlásával jelentősen mérséklődött a nappali felmelegedés, a hét eleji 13-15 fokról a hét közepére 10 fok köré esett, s majd csak a szél leállását követően, a hét legvégére emelkedett ismét az ilyenkor szokásos 16-18 °C közelébe. A hét legmagasabb értéke is ekkor alakult ki Ibrányban, 19,5 fokkal.

Hideg hajnalok

A száraz, derült éjszakákon, az egyre gyengébb légmozgás mellett azonban mélyre süllyedt a hőmérő higanyszála. Az elmúlt héten 3-4 fagyos napot regisztráltunk, különösen a Nyírség területén igen erős fagyokkal. A leghidegebb a legtöbb állomáson 4-én hajnalban volt, akkor Geszteréden -7,9 °C-ot mértünk. Ezt követően hétfő hajnalig folytatódott a fagyok sorozata, sokfelé ismét -3--7 fokos fagyokkal, a fagyérzékeny kultúrák számára tehát gyakorlatilag mindenütt véget ért a tenyészidőszak. A térségi statisztikák szerint az első őszi fagy átlagosan október 15-25 között következik be, értéke többnyire -1--3 °C közötti. A fagyos esemény bekövetkeztéhez számos tényező egybevágása szükséges, így azt meglehetősen nagy szórás jellemzi időben és mértékben egyaránt. Az idei ősz e tekintetben nem példa nélküli, de főleg a fagy ereje és nagy térbeli kiterjedése miatt kivételes esetnek számít.

DE-AGTC Klímaközpont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában