Helyi közélet

2013.09.18. 13:43

Nem szakad el a várostól

Debrecen - Hobo decemberig négyszer lép fel a múzeumban költők, muzsikusok „társaságában”.

Debrecen - Hobo decemberig négyszer lép fel a múzeumban költők, muzsikusok „társaságában”.

Viszockij, József Attila és Jim Morrison szellemisége tölti be péntek este a Déri Múzeum nemrég újra nyitott Dísztermét. A művészetük iránt érzékenyeknek mondani sem kell, hogy Hobo áll majd a pódiumon, akit a debreceniek ugyanolyan olyan jól ismerhetnek, mint a fővárosiak.

Kérdésünkre, hogy mikor került „viszonyba” a várossal, az 1978-as évet említette, amikor „viharos koncerteket adtunk a Hobo Blues Banddel. Utána éveken át ki is voltunk tiltva a Kölcsey Ferenc Művelődési Központból. Ezután játszottunk politikai klubban, a Klinika Moziban, a Bartók Teremben, a Dózsa pályáján, az Aud. Maxban, pár éve a Lovardában” – mondta, sorolva tovább a fellépéseik helyszíneit, mintha tősgyökeres debreceni lenne. E megjegyzésünkre azt válaszolta, hogy egyedül Pécsett ismerős még ennyire, de, míg „a baranyai megyeszékhely most leszálló ágban, Debrecen felfelé jövőben van”.

Hobo Vidnyánszky Attila igazgatása idején a Csokonai Színházhoz szerződött, írt darabokat és fellépett az előadóestjeivel.

– Volt róla szó, hogy az igazgatóváltás után is folytathatnám ezt a kapcsolatot, de erre végül nem tértünk vissza – mesélte tényszerűen, hozzátéve, hogy senkire nem haragszik, jól érezte itt magát, néhány művésszel is jó emberi és baráti kapcsolatai alakultak ki, ám azóta mégsem keresték.

– Nem baj, jó emlékeket őrzök, szívesen megyek Debrecenbe. Régebbről való, közeli és mély barátai kapcsolataim is vannak a városban, köztük Angi Jánossal, a Déri Múzeum igazgatójával. Ő kezdeményezte ezt az előadás-sorozatot, ami egyelőre négy részből áll, de lehet folytatása is. A közönség érdeklődése megmaradt, illetve a régi hallgatóság mellett megjelennek az előadásaimon az új generációk – magyarázta Hobo, amikor megjegyeztük, hogy a cikk elején említett szerzők inkább a hatvanas éveikben járók számára jelenthetnek sokat. Hozzátette: „mindig lesznek, akik kedvelik a verset, a zenét, és nem érik be azzal, amit a televízióból kapnak. Volt, aki a Pilinszky-estemet tízszer is megnézte Debrecenben. Az biztos, hogy a közönség igénye a média hatására hígul, de az előadásaimon nem esett vissza a nézőszám.”

Hobo ma már a Nemzeti Színház társulatának tagja, melyet jelenleg Vidnyánszky Attila igazgat és a direktorral most egy Ady-műsoron dolgoznak, amelyet bizonyára láthat majd a debreceni közönség is – tudtuk meg a beszélgetés végén.

HBN-SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában