Helyi közélet

2013.07.17. 14:17

Szabadulnának az adósságuktól

Hajdú-Bihar - Természetesen lenne helye a pénznek - állítják egybehangzóan a kisvárosi polgármesterek.

Hajdú-Bihar - Természetesen lenne helye a pénznek - állítják egybehangzóan a kisvárosi polgármesterek.

Nem is olyan régen Berettyóújfalunak még 4,2 milliárd forint volt az adóssága, amiből az állam az első körben átvett 2,8 milliárd forintot. Ha a városnak sikerül a két érintett bankkal egyezségre jutni, könnyen elképzelhető, hogy az állam a fennmaradó 1,4 milliárdos adósságát is konszolidálja, és Berettyóújfalu tiszta lappal kezdhetné a következő évet.

Év végéig...

- Amennyiben sikerül megegyezni, és a bank az adósság hét százalékát december 20-ig befizeti a központi költségvetésbe, akkor az állam december 31-el a maradék 1,4 milliárd forint adósságunkat is konszolidálja. Ennek a hatalmas összegnek az éves adósságszolgálata 150 millió forint, ami nálunk maradna és ezt a pénzt például városüzemeltetésre fordíthatnánk. Telne belőle szociális feladatokra, középületek és utak rendbehozatalára vagy éppen gyermekétkeztetésre - mondta Muraközi István polgármester.

Hajdúhadházon annyi a baj, hogy az adósság mértéke még csak nem is tartozik a legégetőbbek közé. Csáfordi Dénes polgármestert jobban aggasztja az a 300 milliós hiány, amit a város idei költségvetése mutat.

- Minden segítség jól jön, de a legfontosabb a munkahelyteremtés, hiszen nagyon kevés a kereső és rengeteg a segélyezett. Összesen 2.400 regisztrált munkanélkülink van, ami közel 30 százalékos rátának felel meg. A folyamatban lévő beruházásainkhoz ráadásul éppen most kell felvennünk 80 millió forint hitelt - mondta.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában