Helyi közélet

2013.06.04. 10:51

Magára talál lassan a használtautó-piac

Az importált használt személyautók száma tavaly az előző évi 31-ről közel 54 ezerre emelkedett.

Az importált használt személyautók száma tavaly az előző évi 31-ről közel 54 ezerre emelkedett.

Debrecen. Immár három egymást követő negyedévben lehetünk tanúi a használtautó-piac lassú élénkülésének: az időszak során elkelt használt autók összértékének változását mutató Használtautó-index elérte a 104 százalékot. A növekedés mértéke azonban nem számottevő: mindössze 3,2 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbi értéket.

Esett az átlagár

A felfutó használtautó-import mellett a mutató lassú emelkedését segíti az is, hogy a növekvő újautó-eladások miatt több lecserélt autót hirdetnek meg. Az átlagár ugyanakkor – az öregedő kínálatnak köszönhetően – továbbra is másfél millió forint körül stagnál.

„Miközben a hazai használtautó-átírások száma 2012-ben enyhén csökkent, az importált használt személyautók száma az előző évi 31-ről közel 54 ezerre nőtt, ami ezt a visszaesést képes volt ellensúlyozni – értékeli az elmúlt évet záró adatokat Szemes Árpád. – Továbbra is kevés azonban az újszerű autó a kínálatban. Az átlagár egy év alatt öt százalékkal 1 millió 506 ezer forintra esett vissza.”

Az 1,5 milliós átlagár azonban értelemszerűen jelentős szórást takar az egyes korosztályok között: az év utolsó negyedében a 0-2 éves használt személyautók átlagos kínálati értéke megközelítette az 5,8 millió forintot. 3-5 éves autóhoz átlagosan 2,9 millió forintért, 6-8 éves személygépkocsiért 1,7 millió forintért lehetett hozzájutni, míg egy 9 év feletti autóért elég volt átlag 630 ezer forintot fizetni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában