Helyi közélet

2013.06.15. 15:33

Jegyzet: Vigyázó szemetek Prágára…

…sőt, egész Csehországra vessétek. Most nem az árvíz, hanem a korrupció ellenes osztag söpör végig a fővároson. Kormánypárti politikusokat (például a miniszterelnök kabinetfőnökét) és magas rangú tisztviselőket tartóztattak le, a rendőrök széfekben papírokat és aranyat vittek el egy prágai bankból. - Fabók Ágnes jegyzete

…sőt, egész Csehországra vessétek. Most nem az árvíz, hanem a korrupció ellenes osztag söpör végig a fővároson. Kormánypárti politikusokat (például a miniszterelnök kabinetfőnökét) és magas rangú tisztviselőket tartóztattak le, a rendőrök széfekben papírokat és aranyat vittek el egy prágai bankból. - Fabók Ágnes jegyzeteA hatóság viszont hallgat. Illetve csak annyit közöltek, az intervenció (erőszakos beavatkozás) akár szombatig is eltarthat, s az olomouci Legfőbb Ügyészség felügyeli.

A miniszterelnök eltűnt – közölték a cseh lapok csütörtökön, mivel nem lehetett tudni a hollétéről. Ám, mikor késő délután „megkerült”, akkor sem lettünk okosabbak. Ő (és más) sem tudja az akció okát, de bízik munkatársai és saját ártatlanságában, ezért nem mondott le. „Tudtommal nem követtem el semmilyen törvénytelenséget” – indokolta Petr Necas. Az ellenzék szerint ez „tragikus” döntés volt. Többen viszont tudni vélik, hogy épp a szocdemek revánsa az akció egy korábbi hasonló „tisztogatás” miatt. Hogy mindebből mi igaz, majd a végén kiderül – vagy nem. Az viszont biztos, hogy Csehország történetének egyik legnagyobb belpolitikai válsága elé néz.

S, ha végül mégis „bedől” a kormány, akkor talán a térség, sőt, az egész unió is megérezheti a „rengést”...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában