Helyi közélet

2013.06.07. 17:10

Biológiai terápiával a pikkelysömör ellen

Debrecen - Sok napsütés, melegebb idő, lengébb öltözet. Gondolnánk, hogy vannak olyanok, akik számára ez az időszak egyet jelent azzal, hogy most láthatóvá válik, amit eddig takartak és szégyelltek?

Debrecen - Sok napsütés, melegebb idő, lengébb öltözet. Gondolnánk, hogy vannak olyanok, akik számára ez az időszak egyet jelent azzal, hogy most láthatóvá válik, amit eddig takartak és szégyelltek? Hazánkban jelenleg 150-200 ezer beteg szenved a látványos bőrtünetekkel járó pikkelysömörtől. A betegség a kívülállókban gyakran kelt visszatetszést, sőt fertőzéstől való félelmet, pedig a betegség nem fertőző. Május végén elindult egy országos felvilágosító túra, amely érinti azt a hét vidéki várost, ahol – Budapesten kívül - megtalálhatók a pikkelysömör kezelését hatékonyan biztosító biológiai terápiás centrumok. A betegség bár nem gyógyítható, de teljesen tünetmentesíthető. Gondolnánk, hogy Britney Spears, Kim Kardashian vagy Leann Rimes is szenved a pikkelysömörtől? Ahogy ezek a gyönyörű nők képesek teljes és tünetmentes életet élni, úgy ez mindenki számára adott lehetőség. A biológiai terápia ingyenes és nem kell hozzá beutaló.

A felvilágosító kampány június 10-én 11 órakor Debrecenbe ér, a DEOEC Bőrgyógyászati Klinikára.

A pikkelysömör (pszoriazis) látványos bőrtünetekkel járó, nem gyógyítható, de teljesen tünetmentesíthető, feltételezhetően autoimmun eredetű betegség, amely nem csak fizikailag, hanem lelkileg is komoly terhet ró a betegekre, sok közöttük a depressziós, és magas az öngyilkosok aránya is. Ma Magyarországon 150-200.000 érintett beteg van. Körülbelül ennyien élnek nagyvárosainkban: Pécsett, Miskolcon vagy Szegeden.

A pikkelysömör esetén a bőrben megtalálható immunsejtek és a hámsejtek is - az egészséges bőrsejtekkel ellentétben - fokozottan aktiválódnak, ami a bőr gyulladásával és a bőr sejtjeinek felgyorsult osztódásával jár. Jellemzője, hogy a bőr egyes jól körülhatárolt területein nagyobb foltokká összefolyó, gyulladt, pikkelyes, hámló területek alakulnak ki. A pikkelyek - vakarás hatására - könnyen leválnak és vérzékeny, vörös, fájdalmas felületet hagynak maguk után. A betegség leggyakrabban a térd, a könyök és a hajas fejbőr területein jelenik meg, súlyosabb esetben testszerte. Gyakran érinti a körmöket is, azokon látványos, zavaró tüneteket okozva. A pikkelysömört már nem csak bőrbetegségnek, hanem az egész szervezetet érintő immunbetegségnek tartják. A pikkelysömörben szenvedő betegek legalább 10-15 százalékában a bőrtünetekhez ízületi tünetek is társulnak. Társbetegségként magas vérnyomás, vérzsírszint-emelkedés, anyagcserezavar, cukorbetegség, és elhízás említhető.

Június 10-én 11.00-tól a DEOEC Bőrgyógyászati Klinikán várják azokat a debreceni betegeket, érdeklődőket, akik szeretnének többet megtudni a betegségről. A program során Dr. Szegedi Andrea, egyetemi tanár előadásában mindenki számára érthető módon magyarázza el a súlyos pikkelysömör hatékony kezelésére szolgáló biológiai terápia lényegét és a lehetőségeket.

Annak ellenére, hogy ez a betegség lelkileg viseli meg talán legjobban a betegeket, mégsem a lelki támogatás jelent megoldást. Több mint tíz éve elérhető a betegség kezelésére az úgynevezett biológiai terápia, mely az immunrendszerre hat, helyreállítja az immunrendszer egyensúlyát. Az esetek többségében jelentősen felülmúlja az egyéb terápiás lehetőségek hatását: a betegek túlnyomó részénél tünetmentesség érhető el. A kezelés mellékhatásai ritkák. Mivel ezen gyógyszerek alkalmazása befolyásolhatja a szervezet védekezőképességét, ezért fokozott orvosi ellenőrzés mellett adhatóak.” – mondja Dr. Szegedi Andrea, egyetemi tanár.

A középsúlyos-súlyos betegek számára a kezelés a társadalombiztosítás által 100%-osan finanszírozott (bizonyos orvos-szakmai feltételek teljesülése esetén), és a betegek beutaló nélkül fordulhatnak bármelyik pszoriazis centrumhoz. Mindezek ellenére Magyarországon jelenleg csak az arra jogosultak töredéke részesül biológiai terápiában.

Itt a nyár! A napsütés az egyik leghatékonyabb természetes gyógymódja a betegségnek, ideiglenesen enyhíti ugyanis a tüneteket. A pikkelysömörtől szenvedő betegek azonban ilyenkor is gyakran garbóban, hosszú nadrágban járnak, lemondva ezzel az esélyről, hogy legalább a nyári hónapokra elviselhetőbbé váljon betegségük.

Elérhető a tünetmentes élet. Van megoldás, senki sincs egyedül a bajban! Erre hívják fel a figyelmet a június 10-i programon nem csak orvos szakértők, de olyan betegek is, akik már részt vettek biológiai terápián. A szervezők minden érdeklődőt várnak!

Helyszín: Debrecen, DEOEC Bőrgyógyászati Klinika

Cím: 4032 Debrecen Nagyerdei krt. 98.

Időpont: 2013. június 10. 11 óra

Bővebb információ a kampányról:


10 fontos tanács a betegeknek

  • Keress fel egy Psoriasis Klubot! Itt találkozhatsz más pikkelysömörös betegekkel. A személyes találkozás során lehetőség van a tapasztalatcserére. Választ kaphatsz a gyógymódok új lehetőségeiről a leghitelesebb forrásból, a betegtársaktól.
  • Jelentkezz be egy Biológiai terápiás centrumba, ahol a bőrgyógyász tájékoztat az állapotodnak megfelelő kezelési lehetőségekről, akár a biológiai terápiáról!
  • Próbáld elkerülni a stressz helyzeteket! A pikkelysömör súlyosbodása és a stressz között egyenes összefüggést mutattak ki. A stressz csökkentését segíti a pihenés, a jóga, az úszás, a masszázs, a rendszeres mozgás.
  • A gyógyvizekben való és a tengeri fürdőzés mindig javít a bőrállapoton!
  • Étkezz egészségesen! A zsírszegény táplálkozás, a finomított cukrok kerülése, a bőséges friss zöldség és gyümölcs fogyasztása bizonyítottan csökkenti a gyulladásos folyamatokat. Speciális pikkelysömörös diéta nem ismert.
  • Ne dohányozz!
  • Fogyassz kevesebb alkoholt!
  • A rendszeres napozás legtöbbször kedvezően hat a pszoriázisra, így a bőrtünetek a nyári időszakban visszahúzódnak.
  • Ha súlytöbbleted van diétával, mozgással próbálj lefogyni. Az elhízás a pikkelysömört kísérő társbetegségek, a cukorbetegség, szívinfarktus, stroke rizikóját megtöbbszörözi.
  • A bőröd rendszeresen ápold hidratáló fürdető szerekkel, jó minőségű ápolókrémekkel. A kiszáradás, berepedezések elkerülésével megakadályozhatók a gombás és bakteriális felülfertőződések.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában