Helyi közélet

2013.05.11. 13:11

"Természetvédelem a házunk körül - létesítsünk élővilágbarát kertet!"

Debrecen - Nagyobb odafigyelésre szólít fel a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület a Madarak és fák napja alkalmából.

Debrecen - Nagyobb odafigyelésre szólít fel a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület a Madarak és fák napja alkalmából.A „Svájci-magyar biodiverzitásvédelmi projekt” keretében a biológiai sokszínűség ezer arcát kívánja a Magyar Természetvédők Szövetsége és hat partnerszervezete, közte a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület (továbbiak: E-misszió Egyesület, Csemete és Beretzk P. Egyesület, Budapesti Természetbarát Szövetség, Csalán Egyesület, Kerekerdő Alapítvány) ha nem is ezerféleképpen, de hat témában, az ország hat különböző helyszínén bemutatni. A kampánnyal a zöld szervezetek célja, hogy az emberek felismerjék a sokféleség fontosságát és bekapcsolódjanak helyi szinten annak védelmébe, természeti kincseink tudatos használatába. Ennek érdekében az egyesület szombaton madarak és fák napja Hármashegyen a biológiai sokféleség jegyében címmel várta programjára az érdeklődőket. A Zsuzsi kisvasúttal mentek a kirándulni vágyók a hármashegyi Természet Házába, ahol egyebek között vezetett túrára indulhattak a környező Natura 2000 és helyi védett területeken.

Pusztul a vegetáció

A szervezetek azért fogtak össze, mert hazánkban a biológiai sokféleség igen veszélyeztetett. A legjelentősebb veszteséget a természetes vegetáció elpusztításával okoztuk, az ökoszisztéma szolgáltatások 90%-át már feléltük. A jelentős élőhelyi veszteségeket elsősorban az intenzív mezőgazdaság okozta, emellett az ember egyre nagyobb területeket épít be, mindezt pedig tetézi, hogy Magyarországot a globális felmelegedés erősen érinti, meghatározó tényező a pozitív hőmérsékleti anomália, illetve az aszálynak való kitettség. Sajátos módon hazánkban a faji változatosság ennek ellenére szerencsénkre még mindig gazdagnak mondható. Ennek elsődleges oka, hogy a medence gyűjtőpontja a különböző flóra és faunaelemeknek. Az esemény közeledtével a résztvevő szervezetek arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy kiemelt jelentőségű e sokféleség megőrizése, hiszen a természet számos olyan szolgáltatást nyújt, amelyek vagy csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem pótolhatók.

Biológiai sokféleség nélkül nem rendelkeznénk egészséges talajjal, nem lenne beporzás, nem működne mezőgazdaságunk, nem lélegezhetnénk tiszta levegőt. Fák nélkül nem tudnánk meggátolni a csapadékvíz talajra gyakorolt pusztító hatását, és terméseiket sem fogyaszthatnánk. A fajok kihalása egészségünkre nézve is veszélyt jelent, hiszen számos, az orvostudomány számára hasznos információ tűnhet el. A debreceni programokkal arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy az élővilág védelméért mindannyian tehetünk, akár házunk körül, kertünkben is - hirdetik a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában