Helyi közélet

2013.05.30. 10:49

Nem permeteztek, szaharai homok hullott

Debrecen - A szakember szerint nem kell félni attól az esőtől, amely szerda este sokfelé nyomott hagyott.

Debrecen - A szakember szerint nem kell félni attól az esőtől, amely szerda este sokfelé nyomott hagyott.Nem szúnyogot irtottak és nem is repülős vegyi anyagos permetezést végeztek szerda este a városban és annak környékén. Az esővel afrikai eredetű por érkezett, az hagyott nyomot az autókon, a kertekben, a száradó fehér ruhákon - tájékoztatta szerkesztőségünket a debreceni, repülőtéri meteorológiai szolgálat illetékese.

Mint megtudtuk, tavasz végén, nyár elején egyes években Európát is eléri a normál esetben tőlünk jóval délebbre tapasztalt monszun, vagyis az esős évszak. Ez a mérsékelt égövi monszun. Nálunk a népi megfigyelés Medárdnak hívja a jelenséget, vagyis ha Medárd napján esik, 40 napig esik. (Persze ez nem feltétlen pontosan ehhez a névnaphoz köthető.)

A szakember elmondta: ilyenkor az Észak-Afrika felől Európa felé fújó, talajközeli erős délnyugati szél a Szahara fölött felkapja az apró szemű homokot és egészen magasra repíti. Ha ott éppen felhők vannak azok vízcseppjein megtapad a por és ily módon több ezer kilométert is megtesz mire nálunk eső lesz belőle.

Szerda este ilyenben volt részünk, mely Hajdú-Biharban inkább fehér színű volt, de tőlünk északabbra, főleg a Nyírségben vörös eső esett.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában