Helyi közélet

2013.04.17. 12:04

Minisztériumi felügyelet a hajdúböszörményi szakképzőben

Hajdúböszörmény - A minisztériumi felügyelet a szakmai erősítést jelentheti.

Hajdúböszörmény - A minisztériumi felügyelet a szakmai erősítést jelentheti.A Vidékfejlesztési Minisztérium 46 szakképző intézmény fenntartását veszi át 2013. augusztus 1-jétől; listájukat a napokban tette közzé. Hajdú-Bihar megyében ez egyetlen intézményt, a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumot (SzIMSzI) érinti.

Több szakma

– Nem meglepetés a döntés, egy éve készülünk az átvételre, amióta a szakképzési törvény rögzíti, hogy a mezőgazdasági profilú középiskolák a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz kerülnek. Korábban volt már egy előkészítő egyeztetés a minisztérium biztosával, aki eljött, ismerkedett az intézményünkkel, adatokat kért – idézi fel Papp István igazgató. Hangsúlyozza: a jövőben csak azok az iskolák folytathatnak mezőgazdasági képzést, melyek a VM fenntartásában vannak, a többiekből e szakokat – várhatóan – fokozatosan kivonják. Ilyen szempontból létfontosságú a tisztán mezőgazdasági profilú SzIMSzI számára a fenti listán való szereplés.

Bár jósolni nem akart Papp István, azt mondta, bízik abban, hogy a fenntartóváltással a szakmai irányítás több figyelmet kap majd az intézmény életében, az ugyanis az elmúlt 22 évben időnként háttérbe szorult.

Adottságok

Néhány napja az igazgató részt vett egy, az érintett iskolák vezetői számára tartott megbeszélésen a minisztériumban, később pedig átvilágítják majd az intézményt, hogy a további fejlesztési lehetőségeit meghatározhassák – Papp István reméli, a döntéselőkészítésbe a SzIMSzI vezetését is bevonják. Hozzáteszi: a 2014. őszi beiskolázás lehet majd az, amit már a VM fog „levezényelni”.

Az iskola jövőjét illetően optimizmusra már csak az is okot ad, hogy a VM által fontosnak tartott három szakterület – mezőgazdaság, élelmiszeripar és környezetvédelem – már most is mind jelen van az SzIMSzI palettáján.

– Az elmúlt 20 évben mindig igyekeztünk képzési kínálatunkat a térség munkaerőpiaci adottságaihoz igazítani, nincs is beiskolázási gondunk, jelenleg 700 diák tanul nálunk. Természetesen lehetne tovább fejleszteni, az intézményünk adottságai meg is vannak ehhez, de például az, hogy milyen új szakokat lehet bevezetni, függ attól, rendelkezésre állnak-e szaktanárok és van-e gyakorlati hely – magyarázza az igazgató. – Mindezzel együtt azt gondolom, egy olyan mezőgazdasági adottságokkal rendelkező térségben, mint a Hajdúság, az élelmiszeripari szakmáknak feltétlenül helyük van, és ezt az irányt érdemes hosszú távon erősíteni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában