Helyi közélet

2013.04.06. 10:37

Napló-interjú: Ágoston Tiborral, a Jobbik debreceni frakcióvezetőjével

Debrecen - Kemény menet után a megfogyatkozott radikálisok. A Jobbiknak sikerült visszaszereznie a frakcióból kizárt Varanyi Sándor bizottsági pozíciót.

Debrecen - Kemény menet után a megfogyatkozott radikálisok. A Jobbiknak sikerült visszaszereznie a frakcióból kizárt Varanyi Sándor bizottsági pozíciót.

Belső nehézségeken van túl a debreceni Jobbik, mely egyik közgyűlési képviselőjét is kizárta az év elején.

Igaz, hogy az utóbbi időben többen kiléptek a Jobbik debreceni szervezetéből? A közgyűlési frakcióból januárban kizárt Varanyi Sándor a helyi vezetés erkölcsi válságáról szólva állítja ezt.

Ágoston Tibor: Részben igaz, s úgy gondolom, ezért éppen Varanyi Sándor tehető felelőssé. A fegyelmi eljárásokért felelős bizottság vezetőjeként olyan szituációkat teremtett a helyi szervezeten belül, melynek következményeként több párttársunk inkább odébbállt vagy hátrébb lépett, minthogy részt vegyen egy-egy számára megalázó eljárásban. Mások elmentek külföldre dolgozni, és olyanok is akadtak, akik a választási eredmény okozta csalódottságuk miatt maradtak el. Ők azt hitték, a Jobbik komolyabb súlyt és pozíciót fog betölteni a 2010-es választások után. Azt is illik tudni, néhányan túl vannak már pár kiábránduláson a rendszerváltozás óta, látva azt, hogy a magukat nemzetiként meghatározó pártoknak valójában semmi közük az említett eszméhez. Magam például a Fideszhez tartoztam, mígnem a párt prominens tagjai kérték a tagkártyám visszaadását, mondván, olyan magasságokra tört a nemzeti érzületem, hogy ők oda nem tudnak felemelkedni. Ami a Jobbik debreceni létszámát illeti, az aktív tagok száma 2010 óta lényegében változatlan. Örömmel tapasztaljuk, hogy ismét egyre többen keresnek fel bennünket csatlakozási szándékkal.

Az Ön olvasatában miért távozott Varanyi Sándor?

Ágoston Tibor: Varanyi Sándort eleinte jó képességű képviselőnek tartottam, annak idején az ő javaslatait elfogadva kezdtünk dolgozni. Így például csak a helyi vezetőség által jóváhagyott témákban szólaltunk meg, ám idővel éppen ő volt az, aki az egyeztetés helyett önjáró módon magánakciókba - egyfajta feljelentgetős módszerbe kezdett – jórészt eredménytelenül. Én 2010-ben úgymond kívülről érkeztem a Jobbikba, azaz nem ismertem a mai képviselőket, míg ők egymást igen. Nekem mindössze két kérésem volt. Az egyik, hogy amikor munka van, nincs bratyizás. A másik, ha valakinek problémája adódik valakivel, azt szemtől szembe közölje. Ez a második kérésem volt az, amelyet Varanyi Sándor figyelmen kívül hagyott, s amikor nem fogadta el a legutóbbi tisztújítás eredményeit, összeütközésbe került a helyi Jobbik vezetői személyiségeivel.

Hogyan alakítja át a közgyűlési frakció munkáját a kizárás?

Ágoston Tibor: Azt gondoltuk, hogy a Jobbik színeiben szerzett pozíciói, így a mandátum, a vagyonkezelőnél betöltött felügyelőbizottsági poszt, a környezetvédelmi és városfejlesztési bizottság alelnöki tisztsége, valamint az ügyrendi bizottsági tagság frakciónkat illetik meg. Mivel ő ezekről nem mondott le, ezeket a bizottsági helyeket újra kellett tárgyalni a Fidesz frakcióvezetőjével és helyettesével. Kemény menet volt, de végül úgy álltunk fel az asztaltól, hogy a mandátum kivételével a pozíciók visszakerültek a párthoz.

Az utóbbi esztendőben a Jobbik országos és helyi szervezeteiben sorra kilépésekkel végződő csatározások játszódtak. Mi történik?

Ágoston Tibor: Amikor a Jobbik létrejött, nagyon sokan csatlakoztak az egyetlen valóban radikális párthoz. Akkoriban azonban kevesebb volt a szűrő, így bekerülhettek olyan emberek, akiket vagy a háttérből mozgatnak, mint Szegedi Csanádot, vagy egyszerűen csak mást reméltek.

Szegedi Csanáddal az a baja, hogy zsidó a nagyanyja?

Ágoston Tibor: A baj az, hogy kiadott egy könyvet, amelyben a családjáról írt, ám ezt a részletet nem egyszerűen kihagyta, hanem egy hangfelvétel szerint uniós pénzből meg akarta vesztegetni azokat, akik erre emlékeztették. Ezt ítéljük el, de határozottan.

Mennyire engedheti el magát politikusként, ha közben egy önkormányzatnak bedolgozó cég alkalmazottja?

Ágoston Tibor: A strandfürdő megbízott vezetőjeként már azelőtt ott dolgoztam, hogy politikai pályára léptem volna. Öt éven át úgy vittem ezt a feladatot, hogy azzal mindenki elégedett volt. Legnagyobb meglepetésre, ahogy én képviselő lettem 2010 őszén, a következő áprilisban már nem kapta meg a strand üzemeltetését a munkaadóm. Később a sportuszodában kaptam feladatot, de amikor a tetőszerkezet beázását, szigetelések hiányosságát szóvá tettem, és a kivitelező felelősségét firtattam, az üzemeltető Debreceni Sportcentrum Kht. eltanácsolt az intézményből.

Mi a véleménye arról, hogy a debreceni ultrák nyilvánosan megfenyegették a stadionépítés elnapolása mellett érvelő hallgatói hálózatos diákokat?

Ágoston Tibor: Mi is sokat hezitáltunk a stadionkérdésen, hiszen azt a pénzt magam is el tudnám költeni prioritást tekintve fontosabb dolgokra. Ugyanakkor, ha azt veszem, a régióközpontnak mégis csak szüksége van egy ilyen típusú létesítményre. Ami a stílust illeti, a Jobbikot is sokszor támadják a keménysége miatt. Úgy látom, a szurkolóknak azért volt szüksége az erélyes fellépésre, hogy meghallják a hangjukat. Szerintem nem lépték túl azt a határt, ami a szólásszabadságba belefér. A hangnem nyilván szokatlan, de talán néha az országunkat is így kellene védeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában