Helyi közélet

2013.04.12. 19:37

Kiszűrik a kényelmi évhalasztókat

Debrecen - Az idei évtől csak nyomós okkal késhet a tanköteles korú gyermek.

Debrecen - Az idei évtől csak nyomós okkal késhet a tanköteles korú gyermek.A 2013-as tanévtől már nem dönthet a szülő önkényesen arról, hogy alig hatéves csemetéje alkalmas-e az általános iskola elkezdésére. Azok a diákok, akik az adott év augusztus 31-ig elérik a hatéves kort tankötelezettek. Ha a szülő egészségügyi vagy más nyomós okból az óvodavezető ajánlása ellenére úgy dönt nem engedi gyermekét iskolába, akkor a pedagógiai szakszolgálathoz kell fordulnia, ahol pszichológiai vizsgálat után döntenek a kisdiák továbbmeneteléről. A köznevelési törvény szigorításával kiszűrik a kényelmi okokból évet halasztókat - emelte ki Szabó Gyula. A debreceni önkormányzat oktatási bizottságának elnöke lapunknak elmondta a megyeszékhely önkormányzati iskoláiba a tavalyihoz hasonló számú, közel 1580 nebuló jelentkezett, de ez még nem végleges annak ellenére, hogy április 8-9-én lezajlott a beiratkozás.

Az intézmény közelsége a legelső szempont

Túljelentkezés esetén a kerületbe tartozó pályázók élveztek elsőbbséget, de akár sorsot is húzhattak volna. A hét első két napján lezajlott az általános iskolai beiratkozás Debrecenben. Az önkormányzati fenntartású iskolákba jelentkezők száma nem csökkent tavalyhoz képest, 1580-an vesznek először iskolatáskát a vállukra szeptember 1-jén.

- A tanköteles korú gyermekek körülbelül fél százalékának szülei még nem jelentkeztek - nyilatkozta lapunknak Szabó Gyula, az oktatási bizottság elnöke.

- Egy részük felelőtlenségből, őket a hatóságok szólítják föl kötelességük teljesítésére, de vannak akik még mindig arra várnak, hogy a kiszemelt intézmény megkapja az engedélyt az egyházi fenntartásra. A bizottsági elnök szerint ők jogtalanul cselekszenek. A helyes eljárás az, hogy a megjelölt időben beíratják gyermeküket valamelyik tanintézetbe, majd ha a céliskola sora rendeződött, akkor átviszik utódukat. Túljelentkezés esetén a felvételnél a kerületbe tartozó jelentkezők élveztek elsőbbséget, a második szempont a sajátos helyzet. Ilyen lehet, ha valaki a halmozottan hátrányos vagy mondjuk a testvére már az adott iskolába jár. Ha a tanodában még mindig több a pályázó, mint a szabad hely, akkor hivatalos körülmények között sorsolást tart egy pedagógusokból és szülőkből álló bizottság. Ez utóbbira Debrecenben nem volt példa, mert jól együtt tudtak működni az intézmények - mondta Szabó Gyula, aki egyben az Epreskerti Általános Iskola igazgatója.

Népszerű a specializált képzés

Idén 61 osztályt indítottak Debrecenben, ez öttel több a tavalyinál. A szakember pozitívan értékeli azt a szabályozást, amely 27-ben maximalizálta az osztálylétszámot, szerinte így több figyelem jut a tanulókra. A törvényváltozás miatt néhány pedagógust áthelyeztek olyan iskolába, ahol több osztályfőnökre volt.

A legnépszerűbbek továbbra is a specializált osztályok. Szabó Gyula büszkén újságolta, hogy a tankerületben minden intézmény megőrizhette a tagozatos képzését. Az informatikai, nyelvi, művészeti és egyéb oktatás plusz költségeit az önkormányzat vállalta. Most először kellett dönteni arról, hogy erkölcs- vagy hittanórán okuljon-e a csemete. Az első tapasztalatok alapján a az igazgató úgy véli, a diákok 1/3-a tanul majd hittant iskolai keretek között.

Összességében olajozottan ment a köznevelési törvény újítását követő első beiratkozás - értékelt Szabó Gyula.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában