Helyi közélet

2013.04.27. 12:43

Ezer diplomás huszonéves munka nélkül

Debrecen - A legtöbb 30 évesnél fiatalabb álláskereső középfokú végzettséggel rendelkezik.

Debrecen - A legtöbb 30 évesnél fiatalabb álláskereső középfokú végzettséggel rendelkezik.Március végén 16 ezer 712 huszonéves álláskeresőt tartottak nyilván a megyében, közülük Debrecenben 3971-et - kaptuk az információt a megyei munkaügyi központtól. Kérdéseink arra is vonatkoztak, hogy végzettségük szerint milyen a megoszlásuk a 30 évesnél fiatalabb munkanélkülieknek. Mint a válaszból kiderült, közülük a megyében 9 ezer 594-en, ezen belül Debrecenben 2530-an rendelkeznek középfokú végezettséggel, míg 6 ezer 122-en, illetve 907-en alapfokúval, a felsőfokú végzettségűek pedig 996-an, illetve 534-en kerestek állást.

Nekik kiírt programok

A Mező Barna igazgatótól kapott válasz szerint, többféle módon igyekeznek segíteni az elhelyezkedésüket. Az egyik a hátrányos helyzetű, alacsony iskolázottságú, illetve a 25 évnél fiatalabb, valamint 30 év alatti pályakezdők számára nyújt lehetőséget a munkaerő-piaci elhelyezkedésben személyre szabott, komplex, a helyi igényekhez igazodó szolgáltatásokkal és támogatásokkal.

Számukra munkatapasztalat szerzésre 90 napig adható bérköltség támogatás. Ennek mértéke nem lehet több a munkabér és az azt terhelő szociális hozzájárulási adó együttes összegétől. Ezt követően 6 hónapig még juttatható bértámogatás 70 százalékos intenzitással, de ehhez 3 hónap továbbfoglalkoztatást kell vállalni.

Előny az alacsony végzettség

Az Első Munkahely Garancia Programban bérköltség támogatás adható a 25 év alatti pályakezdő állástalanok teljes vagy napi 4 órás foglalkoztatására. Itt is a kiemelten alacsony végzettségűek, illetve a tartós álláskeresők a kedvezményezettek. Az időtartama 6 hónap és 3 hónapos továbbfoglalkoztatással jár. A támogatás mértéke a munkabér, valamint az azt terhelő és ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási adó együttes összege lehet, legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 150 százaléka, azaz 147 ezer forint havonta.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában