Helyi közélet

2013.03.27. 12:10

Változások korát élik az önkormányzatok

Debrecen - Két év alatt több dolog történt a helyi közigazgatásban, mint előtte két évtizedig.

Debrecen - Két év alatt több dolog történt a helyi közigazgatásban, mint előtte két évtizedig.Az elmúlt két esztendőben nagyon megváltozott az önkormányzati rendszer, amely várhatóan 2-3 év alatt válik majd olajozottá - mondta Schmidt Jenő a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke a hozzájuk tartozó települések polgármesteri szerdai fórumán a megyeházán.

A hóhelyzet következtében előállt teendők miatt kisebb részvétel mellett megtartott összejövetelen dr. Zongor Gábor a TÖOSZ titkára bejelentette, hogy a szervezet által rendezett fórumok tapasztalatait viszik a szövetség április 25-i választmányi ülése elé, hogy álláspontjukat megfogalmazzák az új helyzetről. Hajdú-Biharban a 83 településből 44 tagja a szövetségnek.

A megyei polgármesteri fórumokon szakmai előadások meghallgatása után konzultációkon vitatják meg az aktuális önkormányzati ügyeket, kiemelten az új önkormányzati törvényből adódó teendőkről, valamint a járási közigazgatási rendszer kialakítását követő helyzetről. Utóbbiról a debreceni fórumon dr. Vasas Lászlóné a megyei kormányhivatal főigazgatója beszélt, aki elmondta, év végéig kell kialakítani Hajdú-Biharban a 19 kormányablakot, a jelenlegi okmányirodák helyén. Beszélt arról is, hogy Debrecenben kísérleti jelleggel bevezették a reggel 8 órától este 8 óráig tartó ügyfél fogadást, ami várokozáson felüli eredményt hozott. Az addig naponta 600-700, időhiányban elutasított jelentkezőt is tudták fogadni. A 19 kormányablakban ugyanezt vezetik majd be, de a tapasztalatok függvényében változtatnak rajta, amennyiben más helyeken nem lesz igény a 12 órás ügyfélfogadásra.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában