Helyi közélet

2013.03.27. 10:43

Nagyobb védelmet remélve

Balmazújváros - Hat generáció, 12 kalapos, 1,5 évszázad, több tízezer Mihalkó-kalap.

Balmazújváros - Hat generáció, 12 kalapos, 1,5 évszázad, több tízezer Mihalkó-kalap.Hungarikum szavazásunkon 291 vokssal második helyen végzett a Mihalkó-kalap. Ez azonban egy gyűjtőnév, már-már fogalom, ami a Mihalkó család nevével fémjelzett 17 féle kalapot takarja. A család az elmúlt több mint másfél évszázadban a „Hortobágy mellyékén” Balmazújvároson, Polgáron, Földesen, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőcsáton, a Szabolcs-Szatmár megyei Balkányban foglalkozott kalapkészítéssel. Mihalkó Gyula jelenleg Balmazújvároson él és alkot.

– Magam is gondolkodtam – még a Napló szavazásának elindulása előtt –, hogy hungarikummá minősíttetem a kalapjainkat, ezeket ugyanis az egész országban csak mi készítjük – mondta lapunk érdeklődésére a kalapkészítő mester, aki nagyon örül a szavazás eredményének. Megjegyezte: sajnos azonban többen is próbálkoznak hasonló kalapok készítésével, „hamisítják”, de sokkal rosszabb minőségben, ami rontja az ő termékeik hírét.

– Bízom benne, hogy ha beválasztják a hungarikumok közé a kalapjainkat, akkor nagyobb védettséget és nagyobb ismertséget is kapnak. Diplomáciai ajándékként is el tudok képzelni egy-egy darabot – tette Mihalkó Gyula, aki nemcsak űzi mesterségét, de sok időt és energiát fordít a hagyományok ápolására, a tudás átadására.

– 2004–2005-ben édesapám műhelye helyén népművészeti alkotóházat építettem. A hagyományos szerszámokkal felszerelt, de modern berendezésű műhelyben az érdeklődő vendégek néhány nap alatt a kalaposmester irányításával elkészíthetik saját kalapjukat, vagy egyszerűen csak megfigyelhetik e hagyományőrző népi mesterség munkafolyamatait. A műhely előtti teremben a Mihalkó kalaposok által készített összes kalaptípusból és egyéb népművészeti remekekből rendezett kiállítás is látható – mondta Mihalkó Gyula.

HBN


Mihalkó Gyula díjai

A teljesség igénye nélkül, a mester legfontosabb díjai és címei: 

  • Népi Iparművész cím (1999)
  • Hagyományőrző Díj, az országban elsőként kapta meg (2002)
  • Népművészet Mestere cím (2003)
  • Király Zsiga-díj (2004)
  • Magyar Kézműves Remek Díj (2006)
  • Kölcsey Ferenc-díj (2009)
  • Gránátalma Díj (2010)
  •  


    Kalapfajták:

    hortobágyi csikóskalap, hortobágyi gulyáskalap, hortobágyi juhászkalap, hortobágyi kondáskalap, bojtárkalap, kunsági csikóskalap, kunsági juhászkalap, nyírségi vagy lónyai kalap, párizsi kalap, iparoskalap, Kossuth-kalap, papi kalap, zsidókalap, Gábor-kalap, kupeckalap, újvárosi parasztkalap, süveg, debreceni keménykalap, vadászkalap, matyó kalap


    Pocsaj - Három emberöltő alatt több ezer ostor került ki a pocsaji Bohos család kezei közül.


    Nádudvar - Több, mint kétszáz szavazattal a harmadik helyen zárta a versenyt a nádudvari fekete kerámia.


    Debrecen - Mézeskalács, mézes-tallér, mézespuszedli, mézes mogyoró – szeretjük!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában