Helyi közélet

2013.03.28. 11:23

Mit kezdjünk havi tízezerrel?

Debrecen - Egy átlagos magyar család körülbelül havi 5000 forinttal fizet kevesebbet rezsire február óta.

Debrecen - Egy átlagos magyar család körülbelül havi 5000 forinttal fizet kevesebbet rezsire február óta.A rezsicsökkentéssel együtt akár 15-20 ezer forint jövedelem is „felszabadulhat” azoknál a családoknál, akik éltek az árfolyamrögzítés lehetőségével. Ez az összeg alapja lehet a rendszeres, kis összegű megtakarítások növekedésének. Érdemes azonban arra az időszakra is gondolni, amikor a gyűjtőszámla-hitel törlesztésére kerül sor.

Áram, gáz, távhő

Az áram, a gáz és a távhő árának 10 százalékos csökkentésének hatását már észlelhette a lakosság az utóbbi közüzemi számlák összegén. Különböző számítások láttak napvilágot, egy átlagos magyar család körülbelül havi 5000 forinttal fizet kevesebbet rezsire február óta. A rendszeres havi kiadások csökkenését érzékelhetik továbbá azok a devizahitelesek, akik már beléptek az árfolyamrögzítés rendszerébe. Az árfolyamrögzítésben részt vevő „átlagos” K&H ügyfélnek 5 millió forint jelzálogalapú hitele van, és a 15-25 éves futamidőnek körülbelül egyharmadánál jár. Esetükben havonta mintegy 10-15.000 forinttal fog csökkenni a törlesztőrészlet mértéke az 50 hónapos rögzítési időszak alatt.

Mit tanácsolnak?

"Az ily módon a háztartásoknál megjelenő pluszjövedelmek segíthetik a rendszeres, kis összegű megtakarítások növekedését” – mondta el Mészáros Tibor, a pénzintézet betéti és befektetési marketing főosztály igazgatója. A rezsicsökkentéssel és egy könnyített deviza alapú hiteltörlesztéssel havonta átlagosan 15-20 ezer forinttal marad több a családi kasszákban. Sokan úgy gondolkoznak, hogy ezt a fennmaradó összeget inkább félreteszik egy jövőbeli lakásbővítésre, felújításra, vagy előre készülnek a gyermekeik iskolázási költségeire. Amennyiben néhány ezer forintot tud csak a család félretenni, és fontos számukra az azonnali hozzáférhetőség, akkor a megtakarítási számlákat érdemes megnézniük - tanácsolja a szakember.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában