Helyi közélet

2013.03.20. 11:05

Mellékutakat újít fel a közútkezelő Hajdú-Biharban

Debrecen - A megyében 4,8 milliárd forintból négy helyszínen 34 kilométer utat korszerűsítenek.

Debrecen - A megyében 4,8 milliárd forintból négy helyszínen 34 kilométer utat korszerűsítenek.A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az utóbbi évek legnagyobb keretösszegét használhatja fel a Hajdú-Bihar megyei mellékúthálózat erősen leromlott állapotú szakaszainak helyreállítására. A programban 2013 végéig megújul a Balmazújváros-Hajdúszoboszló összekötő út 12,9, a Tiszacsege-Debrecen összekötő út 2,4 és a Debrecen-Létavértes összekötő út 5,5 kilométeres szakasza. Folytatódik és nyárra befejeződik a 2012-ben elkezdett Hajdúböszörmény-Hajdúdorog összekötő út 13,5 kilométeres szakaszának teljes körű rekonstrukciója. A következő hetekben folyamatosan indulnak hasonló fejlesztések az ország más részein is.

Eddigi háromszorosa

Mindezt a mintegy 87 milliárdos országos projekt első állomásán, Debrecenben tartott szerdai sajtótájékoztatón jelentették be. Szőke József a Magyar Közút Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy országszerte közel 600 kilométernyi, alsóbbrendű mellékút újul meg idén uniós támogatással. Ez pedig a 2011-ben elkezdett program 29 milliárdos összegének több mint a háromszorosából valósulhat meg. A megyei közgyűlés elnöke, Bodó Sándor üdvözölte a fejlesztéseket, mert mint mondta, talán a hajdú-bihari mellékutak a legelhanyagoltabbak az országban. Az érintett településeken élők már nagyon várják a felújításokat, dr. Mező Ferenc az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője szerint a múlt hetihez hasonló ítéletidő az alsóbb 4 és 5 számjegyű utak tarthatatlan állapotára is ráirányította a figyelmet. Elmondta azt is, hogy ezek felújítására a három megyében az ügynökség idén 16-18 milliárd forinttal tervez.

Figyelemmel kísérik

A Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója Klenóczki Károly a fejlesztésekről elmondta, a teljes körű felújítások általánosan tartalmazzák a burkolat megerősítését és szélesítését, a kopóréteg cseréjét, belterületi szakaszokon a vízelvezető árkok és buszöblök kiépítését, rekonstrukcióját, külterületi szakaszokon az árok-padka rendezését, tartós útburkolatjelek festését és az átereszek rendbehozatalát is.

A beruházással nő a forgalombiztonság, javul a szolgáltatási színvonal és érezhetően csökken az utazási idő. A felújításokat követően továbbra is figyelemmel kísérik a felújított szakaszok állapotát.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában