Helyi közélet

2013.03.01. 15:40

Kevesebb tortúrának tenné ki a fiatalokat

Debrecen - 2002 óta alatt közel félezer fiatalt gondoztak a javítóintézetben.

Debrecen - 2002 óta alatt közel félezer fiatalt gondoztak a javítóintézetben.Azokban a büntetőeljárásokban, melyek sértettjei 14. életévüket be nem töltött gyerekek, az ügyészégnek gyakrabban kellene indítványoznia a kiskorúak nyomozási bíró előtti meghallgatását. Ez esetben ugyanis a gyerekeknek nem kellene később, a bírósági szakban ismét vallomást tennie, újra felidézve a velük történt sérelmeket – sürgetett előadásában dr. Frech Ágnes.

A Fővárosi Bíróság volt büntető kollégiumvezetője a Debreceni Ítélőtábla pénteki „Gyermekbarát Igazságszolgáltatás” címmel rendezett regionális szakmai konferencián beszélt erről. Mint rámutatott, egyre több rendőrkapitányság rendelkezik speciális gyermekmeghallgató szobával, ahol a 14 év alattiak videokamera előtt, pszichológus szakértő jelenlétében találkozhatnak a nyomozóhatóság képviselőjével, s a nyomozati bíróval is meghallgathatja őket ugyanebben a helyiségben.

Az eljárási törvény szerint kiskorút csak akkor lehet tanúként kihallgatni, ha vallomása más bizonyítékkal nem pótolható. Ha azonban ő a sértett, akkor rendszerint szükség van a vallomására.

Új javító épül

A Debreceni Javítóintézet igazgatója, Magyari László az intézmény működését bemutatva elmondta: 1997-től fogadnak előzetes letartóztatásba helyezett fiatalokat, ez idő alatt összesen 1474-en érkeztek,míg a 2002 óta működő javító részlegben 488 növendék fordult meg. Beszámolt arról is, hogy Nagykanizsán új javítóintézet épül, ugyanis az aszódi, budapesti és cívisvárosi kapacitása szűkös, illetve az előzetesbe helyezett dunántúli fiatalkorúak közül csak minden tizediknek jut hely javítóban, a többiek büntetés-végrehajtási intézetbe kerülnek.

HBN-RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában