Helyi közélet

2013.03.19. 17:41

Kevésbé kedveznek a nyugdíjasoknak

Hajdú-Bihar - Három és fél millió forinttal költöttek kevesebbet a város az ingyen fürdőjegyekre.

Hajdú-Bihar - Három és fél millió forinttal költöttek kevesebbet a város az ingyen fürdőjegyekre.Idén akár négymillió forintot is megspórolhat a debreceni önkormányzat azon, hogy egy 2012-es döntés nyomán már nem hét fürdőjegy jár ingyen a helyi nyugdíjasoknak, hanem kettővel kevesebb: öt. De jó hír, hogy ez az egyetlen szociális jellegű megvonás - tudtuk meg a szociális osztály vezetőjének válaszából.

Juhász Sándorné érdeklődésünkre közölte, hogy a kérelmezők tavaly április 1-jéig kaphattak hét ingyen jegyet egy évre, azóta viszont csak öt jegy jár a "nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban, illetve időskorúak járadékában részesülő személyek részére, életminőségük javítása érdekében". Az önkormányzat ezt a kiadást csaknem tíz éve, 2003. augusztus 1-je óta önként vállalta, a fedezetet a központi költségvetés nem támogatja - hangsúlyozta az osztályvezető.

  • 2011-ben a 7 alkalomra szóló bérlet 11 347 személynek 24 millió 800 ezer forintba került
  • 2012-ben a 7, illetve 5 alkalomra 11 688 személynek 21 millió 367 ezer forintba került
  • (2012-ben március 31-ig 7 alkalomra 9034 személy, április 1-től 5 alkalomra 2654 nyugdíjas vette igénybe az ingyen belépőt)
  • Az úgynevezett kisnyugdíjasok azon csoportja, amelynek tagjai az ingyen bérletet örömmel használták ki, mert a saját kasszából erre nem tellett volna, nem üdvözölték a "megszorítást". - Még így is kapnak ajándékba öt jegyet az adófizetőktől! Azoktól, akiknek jó része minimálbérből, vagyis sokszor jóval kevesebb pénzből él, mint egy-egy nyugdíjas - fogalmazott a téma kapcsán egy idősebb férfi, aki történetesen maga is nyugdíjas, de nem a filléreket számolók közül való.

    A nyugdíjasokat emlegető politikusok szájából természetesen jól hangzik, hogy egy civilizált társadalom törődik a munkában megfáradt idősekkel, de kár volna elhallgatni, hogy szempontjaik között a nyugdíjasok kiemelt figyelmet kapnak abból az okból is, hogy szavazótáboruk jelentős, és voksaikra minden induló pártnak nagy szüksége van.

    Ennek ellenére más településeken nem találkoztunk a debrecenihez hasonló mértékű önkormányzati "fürdőajándékkal". Ha csak Püspökladányban nem! Ebben azért nem lehetünk biztosak, mert nem ismerjük a pontos összeget. A ladányi fürdőben azonban a nyugdíjasoknak nem kell fizetni az orvos által kiírt kezelésekért. Ennek árát magára vállalja az önkormányzat.

    Balmazújvároson és Hajdúböszörményben a kedvezményes nyugdíjas belépő (1200 forint) még olcsóbb annak, aki városkártyával rendelkezik. Ő 900, illetve 960 forintért kap jegyet. Polgáron 7 alkalomra szóló bérletet vehetnek a nyugdíjasok 4800 forintért, illetve a belépő számukra hét közben 800, hét végén 900 forint.

    Hajdúszoboszlón - azon túl, hogy ott is minden nyugdíjas kedvezménnyel (1500 forint) fürödhet -, a helyi lakosok félárú belépőt kapnak. Ez a fürdő ajándéka, az önkormányzat nem téríti meg a különbözetet. S hogy mekkora az ajándék? Tavaly 15,5 millió forintot tett ki - mintegy 22 ezer jegyet vettek meg helyi lakosok.

    Holléry Tibor a Debreceni Gyógyfürdő Kft. Fürdőszolgáltatás divízió igazgatója a témával kapcsolatban feltett kérdéseinkre a következőket válaszolta::

    A Debreceni Gyógyfürdő Kft. és a városi önkormányzat között 2006. májusa óta van - jelenleg is élő - szerződés idősek számára nyújtott ingyenes fürdőbérlet támogatásról. Tavaly márciusban közgyűlési döntés értelmében a gyógyfürdőben felhasználható ingyenes fürdőbérletek alkalmazási feltételei megváltoztak: a korhatár 62. évről 65. emelkedett, míg a korábbi 7-szeri alkalom 5-re módosult.

    Az önkormányzat és a gyógyfürdő közötti elszámolás pontos, tételes kimutatás alapján, utólagos havi átutalással történik. Tavaly 35.210 belépés történt ezzel a konstrukcióval. (A változtatás előtt ennek közel duplája volt/év).

    Megjegyzendő, hogy belépések száma nem egyezik meg a nyugdíjasok számával, hiszen egy nyugdíjas többször is belépett a bérletével.

    HBN-SZ.K.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában