Helyi közélet

2013.03.26. 11:59

Egységben a távhő ereje

Debrecen - A jövőben a távfűtés várhatóan erősödő támogatást élvez majd.

Debrecen - A jövőben a távfűtés várhatóan erősödő támogatást élvez majd.Az igénybe venni szándékozott hőteljesítmény nagysága és a hálózattól való távolság alapján állapítanák meg a jövőben a debreceni távhőszolgáltatási rendszerhez történő csatlakozás díját – áll a közgyűlés elé csütörtökön kerülő tervezetben, mely mögé nézve kiderült, az egy nagyszabású átalakulást tükröz.

– Debrecenben is sokan fontolgatták az utóbbi évtizedben, hogy leválnak a távhő rendszerről, némi számolgatás után azonban elálltak tőle, a tervek sohasem jutottak el a megvalósítás közelébe sem. Ugyanakkor a cégek sorra kötöttek rá, piacunk 20 százalékkal nőtt, ma már az évi 1,9 millió gigajoule éves értékesítésünkből 400 ezer gigajoule-t az új csatlakozók fogyasztanak el – tudtuk meg Csonka Tibortól, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. vezérigazgatójától. Mindennek alapvető okaként azt jelölte meg, hogy a gáz- és távfűtés fogyasztói ára az utóbbi évtizedben kiegyenlítődött – részben a gáz árának világpiaci drágulása miatt; míg 2000-ben a gázkazánnal történő fűtés 20-30 százalékkal volt olcsóbb, mára ugyanannyiba kerül. Továbbá tendencia a távhő kormányzati támogatása, amit gazdaságossági és környezetvédelmi szempontok indokolnak.

– Mivel a megújuló energiaforrások komoly állami támogatás nélkül szinte elérhetetlenek, igazi alternatívát a hagyományos és gázfűtéssel szemben a távhő jelent. A kilencvenes években a távhőszolgáltatás nálunk „űzött vad volt”, miközben Nyugat-Európában már akkor szorgalmazták a fejlesztését. Látszott azonban, hogy a távhőnek felrótt hibák javíthatók, ami meg is történt, például a termosztatikus radiátorszepelek és költségmegosztók felszerelésével olcsóbb lett a fogyasztók többsége számára, amellett hogy kevésbé szennyez és biztonságosabb. Mára a politikusaink hozzáállása is megváltozott; így a távhő áfáját az előző kormány 5 százalékra csökkentette; a mostani pedig jelentősen megnövelte az ártámogatást – sorolta a vezérigazgató.

A csütörtökön tárgyalandó rendelettervezetet az igazságosság indokolja. A rákötést lényegesen kisebb költséggel végezte el a Hőszolgáltató a Plaza esetében, mely sokkal közelebb van a vezetékhez, mint a Medicor épületénél, ahova 80 millió forintért kellett odavezetni a csöveket – elvileg ugyanannyi rákötési díjért. A fogyasztási mennyiség és kiépítési költség alapján történő differenciálás már csak azért is célszerű, mert nem titkolt várakozás, hogy a jövőben több rákötés lehet, valószínűleg a lakossági részéről is. Bár családi házak esetén továbbra sem éri meg, de új társasházak közül feltehetően többeket is távhőre terveznek; az elmúlt 10 évben csupán néhány 100 lakást érintően csatlakoztak ilyen lakótömbök. Csonka Tibor azt is megjegyezte, hogy a lakossági rákötés esetén akár a rákötési díj elengedése is elképzelhető.

HBN


Tiltások és támogatások

Csonka Tibor néhány külföldi példát is említett a fűtés módozatainak támogatására. Elmondta, hogy Bécsben rendeletileg tiltották ki a gázfűtést a belvárosból, Dániában kedvezményekkel ösztönzik a távfűtésre átállást. Utóbbi országban vannak városok, ahol körzetenként meg van szabva, mivel fűthetnek; így az utca egyik oldalán gázzal is lehet, a másikon csak távfűtés engedélyezett, s akinek ez nem felel meg, költözhet! Romániában másik utat jártak: itt az sem szokatlan, hogy egy társasházon belül van távfűtés, és mellette dobkályha vagy gázkazán, mára hihetetlenül kaotikus állapotokat eredményezve.

– De ne menjünk messzire: Debrecenben a Vénkertben rendkívül pazarló módon két közművezeték fut, egy a gáznak a főzéshez, egy a távhőnek a fűtéshez. Az Ispotály és Erzsébet utcákon pedig gázzal fűtenek és főznek, de a fürdőszobákban távhő fűt és szolgáltatja a melegvizet. Ráadásul ez a kényszermegoldás, ami a veszélyes thermofor kémények 70-es években történt betiltása miatt alakult ki, rengeteg, egyébként jogos fogyasztói panaszt eredményez, például mert a távhős rendszerben keringő kezeletlen víz tönkreteszi a radiátort. Jelenleg elbírálás alatt van egy pályázatunk, ha nyer, ezeket az állapotokat rendezzük – ígéri.


Ami a számlában megjelenik

A gázszámlában egy minimális alapdíj mellett csak az elfogyasztott gáz ára jelenik meg, nincs benne a karbantartás vagy épp egy új kazán beszerzésének, beépítésének költsége. A távhő számlájában – az elfogyasztott hőmennyiségen és melegvizen túl – minden javítás és fejlesztés benne foglaltatik, hiszen a rendszer magáé a szolgáltatóé; szükség esetén elvégzi rajta amit kell, a fogyasztó utánjárása nélkül – részletezte Csonka Tibor, megjegyezve, hogy a két energiahordozó árának összehasonlítása mindig is torz eredményekre vezetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában