Helyi közélet

2013.02.28. 14:01

A szívgyógyászat aktualitásairól értekeznek

Debrecen - A szakmai programok mellett a résztvevők társasági eseményeken is részt vehetnek.

Debrecen - A szakmai programok mellett a résztvevők társasági eseményeken is részt vehetnek.A város legnagyobb orvoskongresszusát, a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferenciát február 28-a és március 2-a között rendezik meg a Kölcsey Központban. Az idei konferencia fő témája a szívgyógyászat aktualitásaival foglalkozik. Az immár nagykorúvá érett eseményt 1995-ben Édes István és Czuriga István professzorok a Debreceni Egyetem Kardiológiai Klinikája és a Debreceni Járóbeteg Kardiológiai Intézet közös szervezésében indították el. A szervezők eredeti szándéka a folyamatos kardiológiai továbbképzés biztosítása és a legújabb szakmai ismeretek naprakész átadása volt az Észak-kelet magyarországi régió orvosai számára. A gyorsan népszerűvé váló rendezvény hamar túlnőtte a regionális kereteket, és mára az egyik legrangosabb hazai posztgraduális kardiológiai fórummá vált – olvasható a DE OEC közleményében. Mint írják, a továbbképző konferencia elsősorban gyakorlati-klinikai jellegű, azonban rendszeresen szerveznek angol nyelvű kísérletes-elméleti szekciót is, neves külföldi előadók részvételével, amelyen a kardiológiai alapkutatás legérdekesebb kérdéseit vitatják meg.

Aktuális témák

Az idei konferencia fő témája a szívgyógyászat aktualitásaival foglalkozik, melyek közül kiemelkedik a „Ischaemiás szívbetegség aktuális kérdései” című szekció. Ezen belül ismertetni fogják a nők szív- és érrendszeri betegségének sajátosságait és a szívinfarktus különböző formáival kapcsolatos legfontosabb aktuális kérdéseket. Ezek a témák azért is jelentősek, mert hazánkban az európai átlagot messze meghaladóan gyakoriak a koszorúér-betegségek, melyek vezető halálokként szerepelnek mind a férfiak, mind a nők körében, és ezáltal fontos népegészségügyi jelentőséggel bírnak. A konferencia részeként rendezik meg azt a népszerű gyakorlati jellegű kardiológiai szemináriumot, amelynek keretében tapasztalt klinikus orvosok interaktív módon ismertetnek érdekes és tanulságos beteg-eseteket a hallgatóság számára. Ebből különösen a fiatal rezidensek és szakorvosjelöltek tanulhatnak sokat.

Kapcsolatok építése

A kongresszus szakmai programja mellett a résztvevők jó hangulatú társasági programokon is részt vehetnek, ahol lehetőség nyílik a szakmai kapcsolatok további erősítésére. Az eddigi Debreceni Kardiológiai Napok tapasztalatai alapján a résztvevők a rendezvényt nagyon hasznos szakmai fórumnak tartják, a szervezők pedig az idei konferencián is arra törekszenek, hogy magas színvonalon biztosítsák a résztvevőknek a kardiológia legújabb eredményeinek átadását, a megszerzett tudás szinten tartását, és ezzel jól szolgálják a magyar kardiológia, végső soron a szívbetegek ügyét – tájékoztatott Dr. Czuriga István egyetemi tanár, a kongresszus titkára.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában