Helyi közélet

2012.12.08. 13:11

Vendégjegyzet: Világvége, pólusváltás, vagy amit akartok

Mintegy hetvenszer várták különböző szekták és próféták 1700 óta a világvégét. Tudjuk, a pánik ilyenkor nagyobb kárt képes okozni, mint a tényleges csapás. A most folyó pánikkeltés is nagy felelőtlenség.

Mintegy hetvenszer várták különböző szekták és próféták 1700 óta a világvégét. Tudjuk, a pánik ilyenkor nagyobb kárt képes okozni, mint a tényleges csapás. A most folyó pánikkeltés is nagy felelőtlenség.A világvégevárás mostani alapja az ősi maja naptár, amely átszámolva 2012. december 21-ig méri az időt – egyszerűen azért, mert ekkor egy új naptári ciklus kezdődik. Ettől kezdődően egy háromnapos elsötétülést is jósolnak, minden indoklás nélkül. Elvileg lehetséges lenne egy ilyen napfogyatkozás, ha egy elég nagy és nagyon lassú égitest kitakarná a Napot. A csillagászok viszont ilyet nem észleltek. Vagy – ahogy sokan vélik – felsőbb utasításra eltitkolják előlünk.

És itt jön a képbe a titokzatos „X” bolygó, a babiloniak által leírt Nibiru földközelbe kerülése, amelyet egyesek földönkívüliek inváziójával kapcsolnak össze. Több, különféle ábrát látni e bolygó pályájáról, amely a naprendszert átszelve 3500 évenként ér földközelbe, katasztrófákat okozva. Ami érthető is, hiszen állítólagos tömege huszonhatszorosa a Földének. Csakhogy ilyen katasztrófa nyomait hiába keressük Kr. e. 1500 körül Egyiptom, Mezopotámia, India, Kína feljegyzéseiben. Egyes ábrák szerint a Nibiru (ami némelyek szerint nem is bolygó, hanem egy óriási űrhajó) a Mars és a Jupiter között fog áthaladni, mások szerint metszi a Föld pályáját, míg egy, a NASA-nak tulajdonított animáció szerint tavaly, 2011. szeptember végén volt a legközelebb hozzánk. A csillagvizsgálók ezt sem jelezték.

Sokak szerint e jeles napon a Föld mágneses pólusai helyet fognak cserélni, ami szintén katasztrofális hatással lenne az élővilágra. Ez is elképzelhető lenne, ha egy kellőképp nagy mágneses test – például a Nibiru – elég közel jönne hozzánk. Hogy megtörténik-e a pólusváltás, mindenki otthon is ellenőrizheti egy iránytűvel. Ha a műszer december 22-én arra fogja mutatni az északot, amerre azelőtt a dél volt, akkor megtörtént, ha nem, akkor felültettek bennünket!

Vannak még olyan jóslatok, hogy e napon nem elsötétülés lesz, hanem akkora energiadózist kapunk a Kozmoszból, hogy minden földi test világítani fog, és kétezer évig nem lesz éjszaka a Földön. (Nem baj, megspórolhatjuk a villanyszámlát!) Más verziók szerint e napon eltűnik a Földről a gonoszság, önzés, háború, és bolygónkat a szeretet fogja uralni. Ennek egy verziója szerint a jók itt maradnak és fénylénnyé válnak, míg a „gonoszokat” ufók fogják elszállítani a Marsra(!).

Ezoterikus körökben a „dimenzióváltásról” is beszélnek, miszerint a Föld át fog lépni az ötödik dimenzióba. Elméleti fizikusok szerint viszont a valóság eddig is több dimenziós volt, mint amennyit mi érzékelni tudunk, így ennek sincs semmi értelme, mert mindig is léteztünk az ötödik, sőt még magasabb dimenziókban is.

Illetve, egy más megközelítésből azért nagyon is mély értelme lehet mindennek, mint az emberiség változás iránti vágyának. Azt, hogy a világ körülöttünk egyre gyorsabban változik, valamennyien látjuk, tapasztaljuk. Amiben sajnos nem fejlődtünk, az az emberség. Ugyanúgy (vagy még inkább) semmibe vesszük egymást, csak az önzés, a másik eltiprásának vágya hajt sokakat, ugyanúgy (vagy még jobban) a pénz és a hatalom vágya irányít egészen a legfelsőbb vezetésig, és ugyanúgy támadnak tömeggyilkos zsarnokaink, mint az ókori népeknek. Az elsötétülésnek így szellemi értelme van, ám sajnos nem csak erről a három napról van szó. Ugyanígy nyer értelmet a világosság, fény utáni vágyakozás is.

Ha a pólus- vagy dimenzióváltást nem materiálisan, hanem szimbolikusan értelmezzük, úgy, hogy az egyik pólust az előző, emberellenes erők képviselik, a másikat pedig a belső értékek, az emberiesség, pozitív lelkiség, spiritualitás, magasabb eszmények – akkor az egész más, cáfolhatatlan értelmet nyer. Mert itt az ideje, hogy mindez megváltozzék, mielőtt kihalt fajjá válnánk egy sivataggá tett bolygón.

Persze naivitás azt hinni, hogy mindez magától, Isten vagy a földönkívüliek akaratából, egyetlen nap alatt meg fog változni. De minél többen hiszünk abban, hogy lesz változás – sőt teszünk is érte – annál hamarabb bekövetkezik. A jóslatokat pedig próbáljuk meg a maguk közegében értelmezni, ahol nagyon is igazak lehetnek.

Kövesi Péter

(A szerző alternatív pszichoterapeuta, spirituális író, tanító.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában