Helyi közélet

2012.12.24. 15:48

Nincs még influenzajárvány Hajdú-Bihar megyében

Debrecen - Összességében még alacsony az influenza aktivitása a kontinensen. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb összesítése szerint azonban már 14 európai államból jelentettek kisebb, egymástól elszigetelt influenzajárványokat, Angliában pedig helyi járványok is kialakultak.

Debrecen - Összességében még alacsony az influenza aktivitása a kontinensen. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb összesítése szerint azonban már 14 európai államból jelentettek kisebb, egymástól elszigetelt influenzajárványokat, Angliában pedig helyi járványok is kialakultak.Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegektől vett légúti minták laboratóriumi vizsgálata során a kimutatott influenzavírusok előfordulása folyamatosan növekszik a figyelőszolgálat őszi indulása óta. Mindez azt jelzi, hogy közeledik az influenzaszezon, de még nem késő kérni a védőoltást – adta hírül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Kórházba is kerülhetünk

Az influenzát nem szabad fél vállról venni: a statisztikai adatok szerint évente az európai lakosság átlagosan 10 százaléka megfertőződik, és több százezer ember szorul kórházi ellátásra az influenzával összefüggésbe hozható megbetegedések miatt. A legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak a kisgyermekek, az idősebb korosztályok és a krónikus betegségben szenvedők, de akár tökéletesen egészséges embereknél is kialakulhatnak súlyos szövődmények, mint például tüdő-, szívizom-, vagy agyvelőgyulladás. Az influenza esetenként akár halálhoz is vezethet.

Az betegsés elleni védekezés leghatékonyabb és legegyszerűbb módja a védőoltás, amellyel nem csak magunkat óvhatjuk meg a fertőzéstől, hanem a környezetünkben élőket is. Az ECDC legfrissebb jelentése szerint a betegek légúti mintáiból eddig kimutatott influenzavírusok megfelelnek a 2012-13-as szezonra gyártott vakcinában található törzseknek. Ez azt jelenti, hogy a védőoltás előre láthatóan magas szintű védelmet nyújt a közeledő influenzajárvány ellen.

Vérzékenyek is kaphatnak

Az idei szezonban több mint 1 millió adag térítésmentes vakcina áll az influenza súlyos szövődményei szempontjából magas kockázatúak rendelkezésére. A jogosultak köre megegyezik a múlt évivel, sőt egy új oltóanyagnak köszönhetően a vérzékenységben szenvedők is részesülhetnek térítésmentes influenza elleni védőoltásban. Az influenza elleni oltóanyagot a háziorvostól illetve a házi gyermekorvostól kell kérni. Gyógyszertári forgalomban – orvosi rendelvényre – ebben a szezonban is többféle készítmény kapható, így atok is kaphatnak védelmet, akik nem jogosultak a térítésmentes vakcinára – olvasható az ÁNTSZ sajtóközleményében.

HBN

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint december 10-16. között az országban 7900 fő, az előző hetihez viszonyítva 14,5 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A betegek 15,8 százaléka gyermek, 43,8 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 28,8 százalékuk 35-59 évesek, míg 11,6 százalék a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az 50. héten összesen 28 influenza gyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot az OEK Légúti vírus osztályára. A viszgálati eredmények alapján mindegyik negatív lett. A 50. héten százezer lakos közül 79 személy fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt. A 40-50. hét között 142 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OEK Légúti vírus osztályán, ahol egyetlen egy mintában sem igazolták az influenzavírusok jelenlétét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában