Helyi közélet

2012.11.03. 19:00

Gyerekeknél is kialakulhat csontritkulás

Hajdú-Bihar - Megfelelő kalcium fogyasztással és rendszeres testmozgással megelőzhető a csontritkulás.

Hajdú-Bihar - Megfelelő kalcium fogyasztással és rendszeres testmozgással megelőzhető a csontritkulás.

Magyarországon évente 12-14 ezer oszteoporózis –ismertebb nevén csontritkulás– miatt bekövetkezett csípőtáji törést, 30-40 ezer csigolyatest törést, 35 ezer csuklótáji törést és 12-14 ezer felkartörést kezelnek.

A „néma kórnak” is nevezett betegség kezdetben tünetmentes, sokan az első csonttörésig nem is tudják, hogy csontritkulásban szenvednek. Szakértők szerint a betegség napi fél liter kalciumban és D-vitaminban gazdag tej fogyasztásával és megfelelő testmozgással megelőzhető vagy késleltethető lehet – olvasható a Tetra Pak Hungária Zrt. sajtóközleményében. Világszerte háromból legalább egy 50 év feletti nő és ötből legalább egy férfi szenved csonttörést oszteoporózis miatt. Magyarországon az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) tavalyi adatai szerint közel 600 ezer nőt és 300 ezer férfit érint a betegség, de sokan nem is tudnak erről. Mint ahogy arról sem, hogy megfelelő kalcium és D-vitamin fogyasztásával, valamint rendszeres testmozgással a betegség megelőzhető vagy késleltethető.

Gyerekeknél is kialakulhat

A csontritkulás ritkán gyermekeknél is kialakulhat, körülbelül 7 éves korban, röviddel a pubertáskor kezdete előtt, de 1 és 13 éves kor között bármikor jelentkezhet. A ritka betegség néhány esetben maradandó károsodásokat, így például gerincferdülést vagy mellkas-kollapszust okozhat. A legtöbb gyermeknél azonban spontán gyógyulás várható s a lebomlott csonttömeg újraképződik. Gyógyszeres kezelésüket a szakértők nem javasolják, helyette a kalciumban és D-vitaminban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozást ajánlják.

Ajánlott mennyiség

Míg kalciumdús növények fogyasztásával az ásványi anyagnak mindössze 5-10 százaléka tud felszívódni a szervezetben, gyermekkorban a tejből kalciumtartalmának 60 százaléka hasznosul, ami nagyon fontos az egészséges csontozat kialakulásához. 2-10 éves korig 800 milligramm, 11-18 évig pedig 1000 milligramm a javasolt napi kalciummennyiség. Ez már napi két pohár tejből vagy ezzel egyenértékű tejtermékből fedezhető. Az Országos Tisztiorvosi ajánlás szerint naponta fél liter tej vagy azzal egyenértékű tejtermék fogyasztása javasolt, ám az átlagos tejfogyasztás hazánkban sajnos alig éri el a 2 decit fejenként – írja a zrt.

– Magyarországon a gyerekes háztartások a legnagyobb tejfogyasztók – mondta Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketingvezetője. „A GFK Piackutató Intézet felmérése szerint ugyanis, azok a háztartások, ahol 14 év alatti gyermek él, 30 százalékkal több tejet vásárolnak – tette hozzá a szakember. HBN

 

Oszteoporózist hajlamosító rizikófaktorok:

- Korai, 45 év előtti menopauza

- Emésztőrendszeri betegségek, mint pl. Crohn betegség

- Családban előforduló oszteoporózis

- Ízületi gyulladás

- Férfiaknál alacsony tesztoszteron szint

- Alultápláltság

- Életmódbeli tényezők: dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, alacsony fizikai aktivitás vagy alacsony kalcium és D-vitamin bevitel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában