Helyi közélet

2012.11.24. 18:46

Az uniós forrás nem csak a kicsik kiváltsága

Debrecen - A 8 ezer 200 milliárd forintnyi Európai Uniós forrás közel 70 százaléka vár még gazdára.

Debrecen - A 8 ezer 200 milliárd forintnyi Európai Uniós forrás közel 70 százaléka vár még gazdára.A magyarországi nagyvállalatok 94,3 százaléka tájékozatlansága, félelme vagy épp a pályázati kiírások félreértelmezhetősége miatt eddig úgy döntött, hogy inkább lemond a 2013 végéig rendelkezésre álló közel 5500 milliárd forint Európai Uniós forrásról.

Pedig az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) valós finanszírozási alternatívát jelent, amellyel milliárdokat spórolhatna egy cég, ha a jövő évi tervezésébe – szakértők segítségével – már most belekalkulálná a pályázási folyamatot.

 

Nem pályázunk

Mintha az Európai Uniós forrás pusztán a KKV szektor kiváltsága lenne – a GKI Gazdaságkutató Zrt. 2011-es felmérésének1 eredménye legalábbis erre utal: a nagyvállalatok kevésbé ismerik az ÚSZT pályázatait, és a pályázati hajlandóságuk is átlagon aluli.

De az összes hazai vállalkozást létszám alapján 63 százalékban reprezentáló felmérés adatai szerint az össz-pályázati hajlandóság sem mutat kedvezőbb képet, hiszen a válaszadó cégek 91 százaléka 2011 első felében nem nyújtott be pályázatot, és 78,3 százalékuk nem is tervezte, hogy a későbbiekben pályázna uniós forrásra. Ágazatok szerint különösen elenyésző a pályázatok ismertsége a szállítmányozás, raktározás, posta, távközlés ágazatban és a pénzügyi szektorban. Pedig megérné pályázni: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a beadott pályázatok több mint 50 százalékát pozitívan bírálta el. HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában