Helyi közélet

2012.10.28. 20:08

Az altatóorvosnak mindenről tudnia kell!

Hajdú-Bihar - Körültekintő megbeszélés után végzett altatásnál, érzéstelenítésnél minimalizálható a kockázat.

Hajdú-Bihar - Körültekintő megbeszélés után végzett altatásnál, érzéstelenítésnél minimalizálható a kockázat.

Két órán keresztül kérdezhették olvasóink prof. dr. Fülesdi Béla klinikai centrumelnök-helyettest, a DEOEC Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Tanszék vezetőjét érzéstelenítés és altatás témakörében szerdai szakembertelefonunk alkalmával. Az alábbiakban a legérdekesebb olvasói hívásokból, és az azokra adott válaszokból olvashatnak összeállítást.

Nyom nélkül felszívódik

Két gerincérzéstelenítést is kaptam a csípőprotézis műtétem alatt, mert elhúzódott, s arra lennék kíváncsi, hogy ennek van-e bármilyen hátránya a jövőre nézve? – kérdezte olvasónk prof. dr. Fülesdi Bélát. A szakember először visszakérdezett: okozott bármilyen panaszt, érzett fájdalmat? Nem – hallhattuk a választ. Az aneszteziológus pedig rávilágított, miért is volt a „kétszeres” érzéstelenítésre szükség: azért, mert az eredeti műtéti idő elhúzódott, emiatt a gyógyszer már felszívódott, s nem tudta volna a szükséges hatást kifejteni. – Ez egyébként egy ahhoz hasonló szer, mint amit akkor kap, amikor a fogát húzzák, néhány órán belül elmúlik a hatása, tehát a szervezetből nyom nélkül felszívódik – jegyezte meg a szakember, kiemelve: idősebb betegeknél a szív és érrendszer szempontjából kedvezőbb a helyi érzéstelenítés, mint az altatás. Egyedül az okozhat kellemetlenséget, hogy ilyenkor látja, hallja a beteg, hogy mi történik, s van, aki ezt nehezebben viseli – tette hozzá a professzor.

Haszon-kockázat arány

Édesapám 81 éves és nagyon fáj a térde, porckorongkopása van. Arra lennék kíváncsi, hogy lehet-e még ezzel műteni? – telefonált olvasónk. – Altatóorvosi szempontból az életkor egy független rizikófaktor. Minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen szövődmény lép fel. Ám emelett figyelembe kell venni a korábbi, illetve a meglévő betegségeket – válaszolt az aneszteziológiai tanszék vezetője. A hölgytől megtudtuk, édesapját korábban nyaki érszűkülettel műtötték. – Mindenképpen egy nagyon gondos átvizsgálást követően lehet arról dönteni, hogy van-e olyan állapotban a beteg, hogy belevágjunk egy ilyen műtétbe.

Illetve azt is látni kell, hogy nagyobb-e a haszna, mint a kockázata a beavatkozásnak – folytatta prof. dr. Fülesdi Béla. Hozzátette: a korábbi érszűkület miatt azt is figyelembe kell venni, hogy érrendszer máshol is mutathat elváltozást, például az alsó végtagokon vagy a szívkoszorú éren ami tovább fokozhatja a műtét rizikóját. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy egy térdprotézis műtét után átmeneti „mozgásképtelenséggel” is számolni kell, ágyhozkötött lesz a beteg, ami megnöveli a trombózis kockázatát, időseknél pedig a tüdőgyulladás is könnyebben kialakul ilyenkor. Azt javasolta, mérlegeljék az egyéb fájdalomcsillapítási lehetőségeket is, mielőtt döntenek a műtétről.

Nincs átnyúló hatás

Következő telefonálónkat gyorsan meg tudta nyugtatni szakemberünk. – Nem rég műtöttek hasi sérvvel, most pedig aranyér műtétem lesz, szintén gerincérzéstelenítéssel. Nem aggályos két ilyen beavatkozás egymás után? – kérdezte olvasónk. – Ez két teljesen független műtéti érzéstelenítés, nem marad hatása az előzőnek az utána következőre – zárta rövidre az aneszteziológus.

Eltérő stratégiával

Aggódom, mert pajzsmirigy műtét előtt állok és nem lehet altatni – vázolta problémáját egy hölgy szerdai szakembertelefonunk alkalmával. – Meg tudja mondani, hogy melyik enzim hiányzik a szervezetéből? – kérdezte olvasónkat a tanszékvezető. A válaszból kiderült, hogy a kolinészteráz enzim. – Akkor nem kell aggódni, lehet altatni, csak más stratégiát igényel, mint a megszokott. A műtét előtt mindenképp mondja el az altatóorvosnak, s ő már tudni fogja a teendőket – javasolta Fülesdi Béla, akitől azt is megtudtuk, ez az enzim elsősorban az izomlazítók lebontásáért felelős, megléte nélkül az izomrelaxáns hatása elhúzódik, s hosszabb ébredési idővel kell számolni. Két eset lehetséges. Olyan gyógyszert kell választani, amit másfajta enzim bont le, vagy egy úgynevezett felfüggesztő szert kell majd beadni a betegnek a műtét végeztével – mondta az aneszteziológus szakember.

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában