Helyi közélet

2012.09.07. 13:41

Szellem vasútállomás Debrecen határában

Debrecen mára letűnt, gyártelepekkel zsúfolt részén áll a szabadságtelepi állomásépület, amely Nyilastelep néven hosszú éveken át fogadta a tervgazdálkodás élmunkásait. Mára azonban befalazott ajtókkal és ablakokkal joggal nevezhetjük a jelenünk szégyenének.

Debrecen mára letűnt, gyártelepekkel zsúfolt részén áll a szabadságtelepi állomásépület, amely Nyilastelep néven hosszú éveken át fogadta a tervgazdálkodás élmunkásait. Mára azonban befalazott ajtókkal és ablakokkal joggal nevezhetjük a jelenünk szégyenének.- Nagyjából tíz éve áll ez így, korábban volt gazdája az épületnek, egy idős vasutas család lakott az egyik felében, ők rendben is tartották. Aztán gondolom kihalhattak, mert ezt követően rohamosan pusztulni kezdett itt minden – tudtuk meg egy vonatra várakozó férfitól, aki kollégánkat látva kezdett a mesélésbe. Az épületben az idő során hajléktalanok vertek tanyát, de drogosok is megfordultak itt, így a rendőrség is gyakran tette látogatását az épületnél. - Végül megunhatták a dolgot, mert nemrég befalazták az ajtókat és az ablakokat, így viszont úgy néz ki az állomás, mint egy omladozó kripta – tette hozzá a férfi.

Debrecen-Szabadságtelep állomásról szinte óránként utazhatunk Nyírábrányba, ám a forgalom finoman szólva sem nagy. - Reggel és este sokan utazunk, van, hogy húszan, de napközben alig páran – mondta el egy másik férfi, aki időközben a vonathoz érkezett. Esténként nincs világítás, csak a szomszédos MÉH-telepről szűrődik át némi fény, de a csapadék elől sincs hová behúzódni – tudtuk meg.

Az állomás sorsával kapcsolatban megfogalmazott kérdéseinket, amelyek arra irányultak, hogy mi lesz a sorsa az épületnek, eljuttattuk a MÁV Sajtóosztályához, ám ezidáig nem érkezett válasz. Amennyiben később befut a társaság reakciója, természetesen azt is közöljük.

-HAON-

 

Még az idén elbonthatják a szellem vasútállomást

Debrecen-Szabadságtelep felvételi épületének hasznosításra tett intézkedések sajnos ezidáig eredménytelenek voltak, ezért az épületeket a selejtezési és bontási tervünkben szerepeltetjük. A selejtezési eljárás előkészítése megkezdődött, várhatóan ebben a hónapban zajlik le az eljárás. Ezt követően megkérjük a bontási engedélyt, és a jóváhagyást követően a bontást megrendeli a vasúttársaság.

Megjegyezzük, hogy Debrecen-Szabadságtelep felvételi épületének és közvetlen környékének a földrajzi fekvése és helyzete miatt nincs üzleti értéke, gyakorlatilag hasznosíthatatlan. Továbbá az épületek lakás céljára történő hasznosítása a szabályok miatt nem engedélyezett, mivel az épületek a szélső vágánytól mérten 9 méteres védősávban vannak.

MÁV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában