Helyi közélet

2012.09.14. 15:53

Csak a Tóth Árpád Gimnáziumban szennyezett az ivóvíz

Debrecen - Egy olvasónk jelezte telefonon, nemrég a Tóth Árpád Gimnáziumban járva látta, hogy a csapokra kiírva a víz ihatatlanságára figyelmeztet az ÁNTSZ. Egy másik olvasónk arról érdeklődött, valóban lajtos kocsiból szállítják-e az ivóvizet az iskolába, „mivel a vezetékes víz veszélyes baktériumot tartalmaz”? Mindketten aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy esetleg a város más részein is probléma lehet az ivóvízzel.

Debrecen - Egy olvasónk jelezte telefonon, nemrég a Tóth Árpád Gimnáziumban járva látta, hogy a csapokra kiírva a víz ihatatlanságára figyelmeztet az ÁNTSZ. Egy másik olvasónk arról érdeklődött, valóban lajtos kocsiból szállítják-e az ivóvizet az iskolába, „mivel a vezetékes víz veszélyes baktériumot tartalmaz”? Mindketten aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy esetleg a város más részein is probléma lehet az ivóvízzel.Az említett intézmény vízrendszerében valóban szennyeződést találtak, azonban sem ott, sem máshol nincs veszélyben az egészséges ivóvíz ellátás – összegezhető dr. Gazdig Máriának, a HBM Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv osztályvezető tisztiorvosának kérdéseinkre adott válasza.

– A Tóth Árpád Gimnáziumban 2002-ben vízmintavételi helyet jelöltünk ki, a debrecen lakossági vízellátó rendszer által szolgáltatott ivóvíz monitorozása céljából. Ezen a vízmintavételi helyen a Debreceni Vízmű Zrt. által 2012. június végén végzett önellenőrző vizsgálat Pseudomonas aeruginosa jelenlétét mutatta ki az ivóvízben, egyéb mikrobiológiai vízminőségi jellemzők tekintetében a víz megfelelő. A Vízmű elvégezte a szennyeződés lehatárolását, máshol nem esett a víz minősége kifogás alá – részletezte az osztályvezető.

A szakemberek a szennyeződés hátterében a házi vízelosztó rendszer műszaki hibáját tárták fel. Ennek elhárítása megtörtént, jelenleg a belső hálózat fertőtlenítése, mosatása és annak eredményességét monitorozó laboratóriumi vizsgálatok vannak folyamatban. Egyelőre, a negatív mikrobiológiai ivóvíz vizsgálati eredmény kézhezvételéig a Pseudomonas aeruginosa jelenléte miatt a vizet kifogásolt minőségűnek kell tekinteni.

– A szennyeződés csak a gimnázium belső vízelosztó hálózatát érinti – hangsúlyozta dr. Gazdig Mária. – A szükséges intézkedések megtételéről szakigazgatási szervünk a vonatkozó jogszabályi előírásnak megfelelően tájékoztatta a fenntartót, a fogyasztók számára a közvetlen ivóvízvételi helyeken jól láthatóan kihelyezésre kerültek a tiltó feliratok (a víz egyéb szociális célra (pl. WC öblítés, kézmosás) felhasználható), illetve a tanmedencét nem töltötték fel. Ezzel az egészségi kockázat kialakulása megelőzhető volt. Negatív ivóvíz vizsgálati eredmény rendelkezésre állásáig a fenntartó lajtos kocsival biztosítja a megfelelő minőségű ivóvizet.

HBN

 

Mit okozhat a baktérium?

Érdeklődésünkre megtudtuk még, hogy a Pseudomonas aeruginosa embernél elsősorban húgyúti fertőzésekben jelenhet meg, extrém esetben súlyos égési sérüléseknél okozhat gondot, illetve szerepet játszhat a szem és fül gyulladásaiban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában