Helyi közélet

2012.08.19. 11:58

Radikálisan átalakul a fogyatékosok alkalmazása

Debrecen - Az Unió szerint a nálunk 30 éve működő rendszer tovább nem fenntartható.

Debrecen - Az Unió szerint a nálunk 30 éve működő rendszer tovább nem fenntartható.

Radikálisan átalakul a fogyatékos személyek foglalkoztatásának rendszere: 2013-tól nem az adófizetők finanszírozzák a fogyatékkal élok foglalkoztatásának összes költségét, hanem azok 25 százalékát a munkaadó és a dolgozó fogyatékkal élő termeli majd ki.

Új feltételek

1983-tól az állam a fogyatékosokat foglalkoztatók számára a fogyatékos emberek teljes bérét és azok járulékait is kifizette. Így 60-70 ezer fogyatékkal élő honfitársunk dolgozott, például seprűkötőként, fogyatékkal élő társaival együtt. A 30 éve működő rendszer tovább nem fenntartható: az Európai Unió arra kötelezte Magyarországot, hogy 2013-ig változtasson a támogatás módján. Nelhübel Henriette, a mintegy 2500 fogyatékost ellátó, 62 civil szociális szolgáltatót tömörítő CéHálózat elnöke szerint a cégeknek az új szabályozás nagy megrázkódtatást jelent. Ha piacképtelen terméket állítanak elő, tönkremennek, vagy állandó bérek helyett teljesítménybérben foglalkoztatják a fogyatékosokat, akiknek a fizetése így érdemben csökkenhet.

Két új kategória

A tervezet két új kategória felállításával kívánja segíteni a fogyatékosok foglalkoztatásának piacosítását. Az egyik a tranzitfoglalkoztatás, amely három éves, átmeneti időszakot jelent a munkaerőpiacra való kilépésig. A másik a munkahelyi gyakorlat, amelynek során a cég adminisztratív kötelezettségek és akadályok nélkül legfeljebb négy hónapon keresztül kipróbálhatja, miként tud fogyatékkal élőt alkalmazni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában