Helyi közélet

2012.08.23. 14:03

Hatalmas siker Jósvafőn

Debrecen - A patkolókovács mesterség legújabb "gyöngyszeme" egy debreceni fiatalember.

Debrecen - A patkolókovács mesterség legújabb "gyöngyszeme" egy debreceni fiatalember.Pródán Norbert, debreceni lakos lett az első helyezett az augusztus 17-19. között megrendezett IV. Jósvafői Hucul Lovasnapok és Nemzetközi Patkolókovács Versenyen. A két napos rendezvényen tizenegy versenyző vett részt, volt közöttük lengyel, cseh, szlovák. Három versenyszámban kellett megmutatniuk a tehetségüket a résztvevőknek.

Nem szokványosak

Első-, hátsópatkót készítettek, lovat patkoltak. A kovácsok bemutatták a különböző nemzeti iskolák technológiai sajátosságait, ezzel elősegítve egymás szakmai fejlődését. A hucul lovak nem szokványos lovak, ugyanis kis méretük, kis lábuk miatt teljesen más típusú patkót kell kovácsolni a lábukra.

 

 

A külföldi, a szakmában nagy múlttal rendelkező két bíró szigorúan pontozott, odafigyeltek minden részletre. A többi szakmához képest a lópatkolásnak is van egy normája, amit megtanítanak az iskolában, ezt az alaptudást lehet továbbfejleszteni. A versenyen az alaptudást alkalmazzák. Magyarországon a Kaposvári Egyetem indít patkolókovács felnőttképzést, mely önköltséges ugyan, de külföldi oktatás keretén belül megismerhetik a neves kovácsok munkáját. A díjat elnyerve lehetőséget kapott Pródán Norbert, hogy jövő áprilisban részt vehessen egy képzéssel egybekötött jubileumi patkolókovács napon és versenyen Hollandiában, Gröningenben. A nyertes úgy véli, érdemes ezzel a mesterséggel foglalkozni, bár sokan nem ismerik el. A rendezvény célja a tradicionális patkolókovács szakma megmérettetése, átadása és megőrzése az utókor számára, hiszen a magyar nemzet egy lovas nemzet.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában