Helyi közélet

2012.08.12. 21:16

Európának versenyképes felsőoktatásra van szüksége

Az EP ösztönözné, hogy a felsőoktatási intézmények alakítsanak ki szorosabb kapcsolatot a vállalatokkal.

Az EP ösztönözné, hogy a felsőoktatási intézmények alakítsanak ki szorosabb kapcsolatot a vállalatokkal.

Bár felsőoktatás továbbra is tagállami hatáskörbe tartozik, a tagállamok előtt álló megoldandó feladatok hasonlóak – olvasható az euvonal.hu-n. A 4000 uniós felsőoktatási intézményből csak 200 található a világ legjobb félezer egyeteme között. Ezen és Európa versenyképességén is javítana, ha többen juthatnának be a felsőoktatásba, mobilabbak lennének a hallgatók, és szorosabb lenne az együttműködés az egyetemek, a vállalkozások és a közszolgálati szervek között – áll az EP múlt héten elfogadott állásfoglalásában.

Frissülő tudás

A jövőben a munkaerőpiacon nőni fog a magas képzettséggel rendelkezők iránti igény. Felmérések szerint 2020-ra az állások 35 százaléka igényel majd magasan képzett munkaerőt. A diplomások aránya azonban jelenleg csak 26 százalék az EU-ban. A gyors technológiai változások miatt ráadásul a munkavállalóknak folyamatosan frissíteniük kell a tudásukat.

Összehangolt tanterv

Tőkés László jelentése az Európai Bizottságnak a felsőoktatás kihívásaival foglalkozó közleményére született válasz. Az EP szerint erősíteni kell a tagállamok közötti együttműködést a tantervek összehangolása terén, és egyszerűsíteni kell a külföldön megszerzett képzések honosítási folyamatát is. Az EP ösztönözné azt is, hogy a felsőoktatási intézmények alakítsanak ki szorosabb kapcsolatot a vállalatokkal, a kis- és középvállalkozásokkal, a regionális és helyi hatóságokkal. Fontos lenne, ha az egyetemek a munkaerő-piaci változásokat és a diplomások elhelyezkedési tendenciáit is jobban figyelemmel követnék.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában